Albania interzice TikTok “după o consultare a 65.000 de părinţi şi profesori”. Autorităţile albaneze le-au ordonat furnizorilor de internet să blocheze accesul la TikTok pe teritoriul albanez pentru un an începând de joi 13 martie, informează miercuri DPA şi AFP.
Albania interzice TikTok
Furnizorii trebuie să blocheze ”toate adresele IP ale TikTok, serverele DNS ale TikTok, serverul Name Indications (SNI) al TikTok, precum şi IP-urile companiei ByteDance”, compania-mamă chineză a aplicaţiei ce are peste 1 miliard de utilizatori, indică un comunicat al Autorităţii pentru comunicaţii electronice şi poştale, documentul publicat în presa albaneză şi autentificat de autorităţi.
Premierul albanez Edi Rama anunţase în luna decembrie interzicerea TikTok, după înjunghierea mortală a unui elev de 14 ani în timpul unei bătăi lângă o şcoală din Tirana, după un conflict pe social media.
Două grupuri de tineri s-au certat şi au trecut la ameninţări pe TikTok, aranjând în cele din urmă o bătaie care s-a soldat tragic.
”Decizia de a închide temporar TikTok este, pe de o parte, o măsură luată după o amplă consultare a 65.000 de părinţi şi profesori şi, pe de altă parte, este o decizie care a fost luată odată ce capacităţile tehnice necesare au fost garantate”, a explicat joia trecută Edi Rama.
Potrivit acestuia, autorităţile albaneze au iniţiat, totuşi, un dialog pozitiv cu TikTok, ai cărei reprezentanţi vor veni în curând în Albania pentru a prezenta o serie de măsuri menite să amelioreze securitatea copiilor, inclusiv în limba albaneză.
Interdicţia aplicată TikTok a fost criticată intens de opoziţia albaneză, care a anunţat o manifestaţie pentru sâmbătă, la Tirana, contra închiderii platformei, afirmând că această măsură va avea un impact asupra campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna mai, potrivit Agerpres.
Citeste si: Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, dovezi solide pentru amendarea TikTok, în cazul campaniilor pro-Georgescu
Copiii albanezi, cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară
Potrivit cercetătorilor, scrie CNN, copiii albanezi reprezintă cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară. Părinții și-au exprimat tot mai multe îngrijorări după apariția unor rapoarte despre copii care au fost inspirați de conținutul de pe rețelele sociale să aducă arme albe la școală sau despre cazuri de hărțuire influențate de videoclipurile de pe TikTok. Autoritățile au crescut prezența poliției în unele școli și au implementat alte măsuri, inclusiv programe de formare pentru profesori, elevi și părinți.
Politicienii din opoziție au criticat măsura, susținând că este un „abuz de putere pentru suprimarea libertății de exprimare în Albania” și au ridicat semne de întrebare privind lipsa unui proces legal adecvat. Aceștia au anunțat un protest pe 15 martie împotriva acestei măsuri.
Citeste si: Donald Trump vinde TikTok: SUA discută cu patru grupuri pentru vânzarea TikTok