Pâinea albă are un efect negativ asupra organismului dacă este consumată zilnic prea des. Acest aliment aparent inofensiv poate fi un pericol pentru sănătate.
În primul rând, pâinea albă are o valoare nutrițională scăzută. Ea este produsă din făină rafinată, proces prin care se îndepărtează majoritatea fibrelor și a nutrienților esențiali din grâu. De asemenea, crește riscul de apariție a diabetului.
Consumul regulat de pâine albă poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, contribuind la rezistența la insulină și implicit la diabetul de tip 2.
Tot pâinea albă ar putea cauza probleme digestive. Lipsa fibrelor din pâinea albă afectează sistemul digestiv. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale și pentru prevenirea constipației. Consumul excesiv de pâine albă poate contribui la apariția inflamației în organism, un factor de risc pentru multe boli cronice, inclusiv pentru bolile cardiovasculare. Medicii recomandă înlocuirea pâinii albe cu o pâine integrală din grâu sau alte cereale și limitarea consumului la două-trei felii la o masă. Acest lucru va determina cu timpul reducerea țesutului adipos.

Pâinea integrală sau pâinea integrală este un tip de pâine făcută din făină care este măcinată parțial sau integral din boabe de grâu integrale sau aproape integrale
Este un fel de pâine brună. Unele soiuri de pâine integrală sunt în mod tradițional acoperite cu boabe de grâu integrale sau crăpate, deși acest lucru este mai ales decorativ în comparație cu valoarea nutritivă a unei pâini de bună calitate în sine. O pâine integrală este alcătuită din cel puțin 90% făină integrală din cereale. Făina integrală este făina obținută din boabele de cereale care au fost măcinate cu coji și cu răsaduri. Pentru prepararea pâinii integrale, se preferă secara sau grâul, dar se folosește și spelta, grâul emmer, orzul și ovăzul.

Pe lângă făina integrală, o pâine integrală este compusă din apă, drojdie și sare.
În cazul unei pâini cu maia, se adaugă bacterii lactice cu rol de agent de creștere. Împreună cu drojdia, aceste bacterii asigură creșterea pâinii. Anumite tipuri de cereale pot fi coapte doar sub formă de plămădeală. Plămădeala asigură o mai bună valorificare a substanțelor vitale din făina integrală în timpul consumului. În plus, drojdia și bacteriile lactice activează fitaza, o enzimă. Această enzimă face ca organismul să poată absorbi și metaboliza mai bine mineralele, cum ar fi calciul, din pâinea integrală. Mai pot fi folosite și alte ingrediente, precum condimente, nuci, semințe sau chiar sirop, în funcție de tipul de pâine.
Citiți și
Tichete de 430 de lei/lună pentru angajați. Cum vor fi folosite