Albă ca Zăpada a revenit pe ecrane, în 2025, nu doar cu cei 7 pitici și Regina cea Rea, ci și foarte multe controverse. Disney și-a atras mult hate pe rețelele de socializare după ce a ales o Snow White cu pielea măslinie, care nu crede în dragoste și nici nu-l așteaptă pe Făt Frumos să o salveze mama vitregă.
Controverse stârnite de filmul Albă ca Zăpada/ Snow White
Încă de la apariția trailerului filmului Albă ca Zăpada / Snow White pe YouTube, cinefilii au apăsat la greu butonul de Dislake. Astfel, la ora actuală, trailerul are peste 1.5 milioane de Dislakes și doar 100 de mii de Like-uri. Uriașă discrepanță, mai ales pentru un film Disney.
Iar comentariile… Peste 75 de mii de reacții acide legate de alegerea actriței care o interpretează pe Albă ca Zăpada și declarațiile sale scandaloase legate de politică sau diverse alte viziuni progresiste.
Din start, între Rachel Zegler (Albă ca Zăpada) și Gal Gadot (Regina cea Rea) nu a existat o prietenie reală. Nici măcar o simpatie, chiar dacă în interviurile oficiele cele două actrițe se străduiesc să păstreze decența.
Rachel Zegler consideră că reacțiile negative față de film se datorează „pasiunii” față de producția originală. „Interpretez sentimentele oamenilor față de acest film ca o expresie a pasiunii lor”, a spus ea într-un interviu pentru ediția din martie a revistei Vogue Mexico
„Ce onoare să faci parte din ceva pentru care oamenii simt atât de multă pasiune. Nu vom fi întotdeauna de acord cu toți cei din jurul nostru, iar tot ce putem face este să ne dăm silința”, a subliniat “Albă ca Zăpada”.
Filmul Albă ca Zăpada, afectat de viziunile politice ale actrițelor principale
Rachel Zegler, acrița aleasă pentru rolul Alba ca Zăpada, a promovat pe rețelele sociale sloganul „Free Palestine”, în timp ce Gal Gadot (mama vitregă sau Regina cea Rea), care este israeliană, este cunoscută ca o susținătoare vocală a Israelului, țara sa natală.
„Niciodată nu mi-am imaginat că pe străzile Statelor Unite și în diferite orașe din lume vom vedea oameni care nu condamnă Hamas, ci celebrează, justifică și aplaudă o masacrare a evreilor”, a declarat Gal Gadot într-un discurs puternic rostit luna aceasta, când a fost onorată pe 4 martie la conferința anuală organizată de cunoscuta organizație neguvernamentală americană Anti-Defamation League.
Gal Gadot a evitat până recent să facă comentarii politice, însă a declarat că a simțit nevoia să ia poziție după atacul sângeros comis de Hamas pe teritoriul Israelului pe 7 octombrie 2023.
În acest timp, „Albă ca Zăpada” Zegler posta pe X, cu ocazia lansării trailerului filmului: „amintește-ți mereu, Palestina liberă”.
Susținătorii mișcării MAGA („Make America Great Again”) au criticat-o de asemenea pe Rachel Zegler pentru reacția ei față de realegerea lui Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, după ce actrița a publicat pe Instagram mesajul: „Sper ca susținătorii și votanții lui Trump, precum și Trump însuși, să nu cunoască niciodată liniștea”. Două zile mai târziu, ea și-a cerut scuze pentru comentariile sale.

Albă ca Zăpada din 2025 e latino și nu are pielea “albă ca spuma laptelui”
Spre deosebire de filmul clasic din 1937 al lui Walt Disney și în textul original al poveștii cu care am crescut, Albă ca Zăpada din 2025 nu are “pielea albă ca spuma laptelui”. Nici vorbă de viziuni rasiste în această observație, doar că însăși numele personajului a fost ales pe baza acestei comparații.
Unii fani Disney au reacționat negativ la alegerea lui Rachel Zegler în rolul Albei ca Zăpada imediat după ce aceasta a fost anunțată, criticând faptul că actrița este latino-americană. Însă, așa cum știm, de ceva timp nu se mai respectă textele originale ale poveștilor și ne amintim alegerea unei actrițe de culoare pentru rolul Ariel, în filmul Mica Sirenă, lansat în 2023.
Multe dintre comentariile de hate lăsate de fanii Disney la trailerul filmului sunt legate de ideea că acesta este prima variantă ecranizare a poveștii în care Oglinda chiar îi poate răspunde Reginei că ea este cea mai frumoasă din țară și nu Albă ca Zăpada.
Fanii s-au simțit ofensați și de replica lui Rachel Zegler: “Dacă ți-a plăcut filmul original, atunci această “Albă ca Zăpada” nu este pentru tine!”. “Deci, acest film nu este pentru 99% dintre fanii Disney”, a comentat lumea pe YouTube.
Rachel Zegler consideră “învechit” filmul original Snow White
Rachel Zegler (Albă ca Zăpada) s-a confruntat de asemenea cu reacții negative după ce a descris filmul original din 1937 drept „învechit”, subliniind că prințul „practic o hărțuiește (eng. ‘stalking’) pe Albă ca Zăpada”.
Într-un interviu acordat revistei Variety cu doi ani în urmă, Rachel Zegler a declarat că Albă ca Zăpada „nu va fi salvată de prinț”.
„Nu va visa la iubirea adevărată. Ea visează să devină liderul care știe că poate fi”, a mai spus ea. Rachel Zegler, în vârstâ de 23 de ani, a clarificat ulterior că nu se aștepta ca afirmațiile ei să fie interpretate într-o notă negativă și că a dorit să transmită că Albă ca Zăpada își dorește romantism, dar că are și alte țeluri.
„Nu aș pune pe nimeni într-un colț și să îi spun ‘dacă vrei dragoste, atunci nu poți munci’ sau ‘dacă vrei să muncești, atunci nu poți avea o familie’. Nu este adevărat. Nu a fost niciodată adevărat. Poate fi foarte dezamăgitor când lucrurile sunt scoase din context sau glumele nu prind”, a explicat Rachel Zegler într-un interviu acordat în octombrie anul trecut, citată de Hotnews.ro.
Și piticii lui Snow White au stârnit controverse!
Piticii lui Snow White din 2025 au provocat reacții din partea unor persoane cu nanism din realitate. Primul atac a venit din partea celebrului actor cu nanism Peter Dinklage, care a numit filmul original, din 1937, „o poveste inversată despre 7 pitici care trăiesc într-o peșteră”.
Disney a reacționat imediat, anunțând că de data aceasta va aborda diferit cele 7 personaje, pentru a evita „stereotipurile din filmul de animație”. Astfel, piticii au fost rebotezați „ființe magice”, iar în rolurile lor au fost date, practic, calculatorului: cei 7 sunt acum personaje CGI (computer-generated imagery).
Măsura a mulțumit susținătorii corectitudinii politice, dar a întristat chiar o parte dintre actorii cu nanism, care i-au acuzat pe Dinklage și Disney pe că i-a lăsat fără job.
„Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar am fost surprins”, a spus el în ianuarie 2024, după ce în presă au fost scurse imagini de pe platourile de filmare ale lungmetrajului. „S-au lăudat foarte mult că au distribuit o actriță latino-americană în rolul Albei ca Zăpada, dar încă spun povestea ‘Albă ca Zăpada și cei șapte pitici’. Faceți un pas înapoi și analizați ce faceți acolo”, a mai spus Dinklage.

Buget imens, încasări super modeste
Snow White 2025 a avut un buget imens, de 240 de milioane de dolari și se așteptau venituri de 45-55 de milioane de dolari în primul weekend de la lansare, însă surpriză. Sau nu! Filmul a strâns doar 3.5 milioane de dolari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, extrem de puțin în lumea filmului.
Totodată, Albă ca Zăpada cu Rachel Zegler a primit nota 2.4 din 10 pe IMDB și un rating de 44% pe Rotten Tomatoes.
Această sumă plasează filmul sub remake-ul „Mica Sirenă” din 2023, care a avut încasări de 95 de milioane de dolari în weekendul de lansare.
Remake-ul „Dumbo” din 2019 a obținut 2,6 milioane de dolari în avanpremiere și a avut încasări totale de 45 de milioane de dolari în weekendul de debut. Totuși, „Dumbo” a necesitat doar 170 de milioane de dolari pentru producție, în timp ce „Albă ca Zăpada” a costat peste 250 de milioane de dolari, fără a include cheltuielile de marketing.
În ciuda cifrelor slabe, Albă ca Zăpada s-a situat totuși peste remake-ul Cenușăreasa de la Disney, care a încasat doar 2,3 milioane de dolari în avanpremiere.
Snow White 2025 a atras critici negative
O recenzie a lui Brian Viner de la Daily Mail i-a acordat filmului două stele, numindu-l „o producție derutantă și chinuitoare”. „Încercările forțate ale Disney de a nu ofensa pe nimeni au reușit, în schimb, să supere pe toată lumea”, a scris Viner. El a subliniat și decizia bizară de a înlocui piticii cu personaje generate pe calculator, ceea ce a privat actorii de statură mică de oportunități de muncă. Într-un efort de a fi mai „woke”, Disney a redenumit piticii în „creaturi magice”.
The Times of London a criticat dur remake-ul, avertizând cititorii: „Credeți anti-reclama. Filmul este atât de prost.” „Este un nou nivel de distrugere culturală pentru o companie de divertisment venerabilă, cu o vechime de 102 ani, care acum privește materialul original cu dispreț”, a scris publicația.
The Guardian a catalogat filmul drept „un musical live-action inutil” și „o mașinărie de făcut bani prin vânzarea de produse”.
Recenzia a criticat și designul costumelor, menționând că actrițele Rachel Zegler și Gal Gadot „oferă cele mai plictisitoare interpretări ale carierei lor”.
O recenzie de la Vulture a spus că filmul este „strident de urât” și plin de melodii noi de la Pasek și Paul, „netede și lipsite de personalitate, ca niște pietre de râu”.
„Clasicul atemporal, o realizare revoluționară în animație, a fost transformat într-un alt remake live-action inutil și stângaci, care îți dispare din minte imediat după ce s-a terminat”, a scris un critic de la New York Post.
Cu toate acestea, unii critici au considerat filmul distractiv, USA Today lăudând remake-ul, iar IndieWire numindu-l „o reinterpretare plină de viață și dulce a materialului clasic”.