Acordarea de prim-ajutor calificat ar urma să devină obligatorie în centrele comerciale cu o suprafaţă mai mare de 2.000 metri pătraţi.
Propunerea legislativă care stabilește acest lucru a fost adoptată de către Senat .Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru” şi 16 abţineri.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de două deputate, acordarea de prim-ajutor calificat în centrele comerciale mari este necesară deoarece numărul cumpărătorilor este foarte mare şi de diferite vârste.
Cazurile ce pot apărea sunt variate. Propunerea legislativă prevede ca la fiecare 2.000 metri pătraţi ai centrului comercial trebuie să fie înființat un centru de prim-ajutor pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă până la venirea ambulanţei. Personalul încadrat în centrele de prim-ajutor din centrele comerciale mari trebuie să aibă minim studii medii şi să aibă pregătire în domeniu. Nerespectarea prevederilor acestei legi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 lei. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire prealabilă
Ea trebuie sa acţioneze la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenţă sau al serviciilor de urgenţă prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie. Fiecare cetăţean are obligaţia să anunţe direct sau să se asigure că un caz de urgenţă a fost anunţat deja, la numărul 112, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor. El este obligat să respecte indicaţiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgenţă.
