Guvernul aprobă un ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorină. Transportatorii vor primi înapoi suma de 13 bani per litru de motorină cumpărată până la finalul anului.
Executivul adoptă o schemă de asistență financiară pentru compensarea accizei la motorină pentru transportatorii de mărfuri și persoane cu licență în România, după ce prețurile RCA pentru camioanele de peste 16 tone au înregistrat o scădere temporară.
Rațiunea din spatele acestei decizii este că mulți transportatori se confruntă cu riscul falimentului, iar o creștere a tarifelor de transport rutier ar putea genera o creștere a prețurilor la alte produse și servicii. În plus, Guvernul caută să prevină situația în care mijloacele de transport ar alimenta cu carburant în alte state.
Bugetul total maxim estimat al schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei.

Ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorină
Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
”Continuăm să ne respectăm angajamentele față de transportatori. După ce am redus prețurile RCA, azi compensam și cresterea accizei la motoriăa. O să restituim operatorilor de transport rutier licențiați în România jumătate din creșterea accizei la motorină.
În total, peste 4000 de transportatori o să beneficieze de sprijin până la sfârșitul anului”, a anunțat șeful Guvernului.
Din cauza creșterii inflației și prețul la motorină, transportatorii „se afla la limita supraviețuirii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
„În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la motorină, costurile de operare crescând semnificativ. Firmele de transport rutier nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului motorinei aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul acestora”, se arată în documentul citat de Hotnews.
Costul de operare pentru transportatorii rutieri de marfă a crescut cu 29% în transportul internațional, în timp ce în cel național s-a înregistrat o majorare de 39%.
Întrucât firmele din sector au o marjă de profit net de circa 6% – 7%, cele mai multe dintre ele riscă falimentul în aceste condiții.

Condiții pentru acordarea ajutorului de stat
Schema de ajutor de stat presupune restituirea sumei de 13 bani per litru de motorină cumpărată și se referă la operatorii de transport rutier licențiați în România din următoarele sectoare:
- transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone
- transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu excepția transportului public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3
Pot depune cereri de compensare a creșterii accizei la motorină numai operatorii economici care nu se află în procedură de executare silită, faliment, dificultate, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, împotriva cărora nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat, iar în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea nu au fost executate conform prevederilor legale in vigoare.