Giganții aerospațiali Airbus și Boeing se pregătesc pentru o majorare considerabilă a producției noii generații de avioane de linie, cu obiectivul de a atinge aproximativ 100 de aeronave pe lună fiecare, în timp ce explorează utilizarea materialelor plastice mai ușoare și a asamblării robotizate, potrivit unor surse din industrie citate de Reuters.
Deși lansarea oficială a noilor modele destinate să înlocuiască avioanele deja consacrate Boeing 737 și Airbus A320 este încă departe, ambele companii au anunțat, la un târg tehnologic recent dedicat materialelor compozite desfășurat la Paris, că au făcut progrese în cercetarea materialelor din care ar putea fi construite viitoarele aeronave și, implicit, în privința modului de a le fabrica mai rapid.
„Scopul este să recomandăm cea mai bună cale de tranziţie… către următorul program de avion,” a declarat Randy Wilkerson, reprezentant Boeing în cadrul proiectului NASA HiCAM, axat pe producţia de mare capacitate.
Boeing 787 și Airbus A350

Modelele actuale sunt fabricate în principal din aluminiu, utilizând metode perfecționate de-a lungul decadelor.
Totuși, materialele compozite, deja folosite pe scară largă în avioane mari precum Boeing 787 și Airbus A350, sunt acum luate în considerare pentru aeronavele de linie mai mici, datorită greutății reduse și avantajelor aerodinamice.
Cu toate acestea, aceste materiale necesită în prezent un proces de fabricație lent și costisitor, care implică cuptoare presurizate speciale (autoclave).
Soluții rapide de producție
Pentru a face față cererii în creștere, Airbus și Boeing explorează soluții de producție mai rapide, inclusiv utilizarea materialelor plastice avansate, precum termoplasticele.

Studiile în curs vizează producerea a 80 de avioane pe lună pentru fiecare companie, de peste două ori mai mult decât produce în prezent Boeing și mai mult decât ținta actuală a Airbus, de 75 de unități.
Cu toate acestea, conform surselor Reuters, ambele companii vizează chiar un ritm de 100 de avioane pe lună – echivalentul unui avion de aproximativ 200 de locuri construit la fiecare câteva ore.
Termoplasticele – noua frontieră în aviație
Reprezintă o provocare semnificativă pentru o industrie care utilizează materiale compozite încă din anii ’70, însă niciodată la o astfel de scară.
În trecut, structurile aeronavelor mari, cum ar fi modelul 787, au fost fabricate din compozite termorigide (termoset), ce necesită un proces lent de prelucrare în autoclave. Noile abordări se concentrează pe utilizarea termoplasticelor, care pot fi încălzite și remodelate rapid.
„Poţi să-l topeşti şi să-i dai orice formă doreşti”, a explicat Lukas Raps, de la Centrul Aerospaţial German (DLR).
Aceste materiale pot fi sudate folosind tehnici avansate, precum ultrasunetele, în loc să fie fixate cu nituri sau șuruburi din titan, ceea ce duce la o reducere semnificativă a greutății și a costurilor de producție. De asemenea, utilizarea autoclavelor este mult diminuată, economisind astfel timp și energie.
„Nu există nicio îndoială că termoplasticele oferă oportunităţi pe care nu le avem cu materialele termoset,” a declarat York Roth, cercetător principal la Airbus Germania.
Chiar dacă industria aerospațială reprezintă doar o mică parte din piața globală a materialelor compozite, aceasta are un impact considerabil asupra inovației și cercetării.