Compania aeronautică Airbus a prezentat un nou concept de stație spațială modernă, denumit Loop. Acesta include o structură formată din trei punți, care sunt conectate între ele printr-un tunel.
Una dintre punți este destinată spațiului personal al astronauților, una pentru experimente științifice, iar cea de-a treia punte este pentru o centrifugă unde astronauții pot simula gravitația.
Airbus Loop, urmașul de drept al ISS
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este un amplu program spațial în care sunt implicate cinci mari agenții spațiale din lume. Ne referim aici la NASA (SUA), Roscosmos (Rusia), JAXA (Japonia) și CSA (Canada), la care se adaugă ESA.
Din anul 2000, astronauții trăiesc și lucrează la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Aceasta a fost proiectată pentru o durată de viață de 15 ani, pe care a depășit-o cu mult. De altfel, NASA intenționează să prăbușească ISS-ul în Oceanul Pacific la începutul anului 2031.
Airbus este gata să facă următorul pas către conceptul de stație spațială a viitorului. Cuplând vasta experiență în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman cu ingeniozitatea și spiritul inovator al echipelor sale, Airbus a dezvăluit zilele trecute un nou concept care s-ar putea dovedi un înlocuitor demn pentru actuala ISS.
Modulul orbital, denumit Airbus Loop, este conceput pentru a face șederile pe termen lung în spațiu confortabile și plăcute pentru astronauți. Noua stație spațială exploatează pe deplin tehnologiile inovatoare pentru a sprijini cât mai bine viitorul umanității în spațiu, putând susține chiar misiuni viitoare pe Marte.
Airbus Loop are o structură cu 3 punți
Acest nou modul orbital – sau orice element al acestuia – poate deveni parte a oricărei infrastructuri post-ISS și a altor infrastructuri viitoare, fie ele de natură comercială sau instituțională.
Stația are un diametru de opt metri, ceea ce se traduce printr-un spațiu foarte generos pentru echipajele aflate la bordul său, informează site-ul oficial Airbus. Carcasa exterioară rigidă oferă protecție maximă împotriva oricăror influențe externe.
Airbus Loop este conceput pentru a se potrivi cu viitoarea generație de lansatoare super-grele precum Starship, care pot lansa un întreg modul dintr-o singură bucată. Astfel, Airbus Loop ar fi operațional imediat ce a ajuns pe orbită, gata să găzduiască astronauți și încărcături utile.
Stația spațială constă din trei punți. Prima dintre acestea este pentru locuit (Habitation Deck ), a doua pentru experimente științifice (Science Deck), iar a treia găzduiește o centrifugă. Aceasta poate simula gravitația în spațiu pentru a reduce stresul imponderabilității asupra corpului astronauților.
Stația Airbus Loop este proiectată pentru a găzdui un echipaj de patru persoane, însă poate acomoda simultan până la opt astronauți. Punțile sunt conectate prin așa-numitul „tunel” , care este înconjurat de o structură de seră în centrul modulului orbital.
În plus, aspectul modular poate fi modificat în funcție de misiune. Există, de asemenea, opțiunea de a combina mai multe module într-o stație mai mare cu mai multe punți. Cei de la Airbus spun că stația nu este doar compatibilă cu toate vehiculele moderne pentru echipaj și marfă, ci s-ar putea potrivi cu ușurință cu alte infrastructuri viitoare.