back to top
spot_img

Ai mers cu gondola la Veneția? Ce se ascunde sub apă

O echipă de gondolieri voluntari, cu brevet de scafandru, se scufundă de câteva ori pe an în adâncurile Veneției. Însă lumea adâncurilor frumosului oraș e dură...

Veneția este considerată unul dintre cele mai frumoase orașe din lume,  îndrăgostiții se lasă purtați de gondolieri….Stop. Dacă la suprafață plutește romantismul, în adâncul apelor faimosului oraș se află ceva neașteptat. Indiciu: nu e o comoară, nu e frumos și uneori miroase urât! 

Cauciucuri, calorifere sau centrale termice sunt doar câteva dintre obiectele recuperate de scafandrii gondolieri. Spre exemplu, într-o singură dimineață, ei pot înregistra o greutate record de obiecte recuperate, 1500 de kg.

În orașul fără mașini, în apele canalelor se află, culmea, un număr record de cauciucuri. Acestea se desprind din bărcile de transport, iar proprietarii nu se mai obosesc să le recupereze. La ultima scufundare au fost găsite 40. Unele deșeuri din canalele Veneției sunt rezultatul proastei educații a cetățenilor sau a unei clipe de neatenție, iar altele ajung purtate de apă.

24 martie 2024 Nici poliția locală din Veneția nu poate opri turiștii necivilizați
Nici poliția locală din Veneția nu poate opri turiștii necivilizațiNext Realty

Veneția, prada turiștilor și nu numai

La fel cum fac unii pe stradă, nimic nu-i oprește pe turiști sau pe locuitorii Veneției să arunce în apă orice obiect de care nu mai au nevoie.

O echipă de gondolieri voluntari, cu brevet de scafandru, se scufundă de câteva ori pe an pentru a curăța canalele. La ultima operațiune au constatat cu surprindere că au avut cea mai consistentă pradă de până acum: o tonă și jumătate de deșeuri în doar câteva ore. Pe fundul apei au găsit 3 calorifere, 2 centrale, o stație de călcat, 4 telefoane mobile și mii de sticle.

Venețienii care vor să elimine deșeurile și obiectele voluminoase de origine casnică beneficiază de ridicarea acestora gratuit de la domiciliu. Cu toate acestea, pentru unii, apele sunt mai la îndemână, deși riscă o amendă de 154 de euro, potrivit TVR.

24 martie 2024 Romantism înșelător
Romantism înșelătorPexels

„La fel ca acasă la voi”

„Veneția, la fel ca acasă la voi”, în 7 limbi de mare circulație. Așa au scris unii dintre locuitori pe fluturașii distribuiți turiștilor pe străzile orașului, în 2018. Hârtiile au fost lăsate și în apartamentele închiriate de ei. „Poate părea banal, dar nouă ni se pare important un asemenea fluturaş care îi învaţă pe turişti să fie mai conştienţi şi mai grijulii”, au spus locuitorii orașului.

Ideea le-a venit unor organizații civice. Au considerat necesar să li se explice turiștilor că în Veneția deșeurile sunt sortate, că nu e voie să lași pungi la întâmplare și că Piața San Marco nu este o groapă de gunoi. „Trebuie să înţelegem că turismul este o sursă de viaţă, de profit pentru Veneţia, dar nu trebuie să devină o cauză a morţii oraşului”, au transmis localnicii.

Veneția este supraaglomerată. În perioadele de vârf, în orașul cu 50.000 de locuitori vin 200.000 de turiști.

Veneția, în clasamentul nedorit

Dacă nu știați, Veneția se află de la un timp într-un clasament nedorit. Mai exact, figurează în clasamentul anual „No List” pentru 2024, lansat de Fodor’s. La alcătuirea sa au fost luați în considerare tre factori cheie: aglomerație, gunoaiele, calitatea și cantitatea insuficientă a apei.

În 2018, orașul a fost inclus în „No List” dar nu a adus suficiente îmbunătățiri. Fie că este vorba de prezența delfinilor în canale sau de inundații extreme, în mod ironic, acest oraș remarcabil este plin de turiști. Autoritățile locale stabilesc strategii pentru a combate aglomerația, „dar o taxă de intrare de 5 dolari va face cu adevărat diferența?”, se întreabă analiștii pieței turismului.

24 martie 2024 Veneția-aglomerație mare
Veneția aglomerație mareCNN

Veneția impune taxa

Veneția impune taxa de cinci euro turiștilor care vizitează doar pentru o zi în primăvară și vară, conform AFP.

Într-o perioadă totală de 29 de zile, cuprinsă între 25 aprilie și 14 iulie, pe durata sezonului turistic de vârf, vizitatorii de o zi sunt obligați să achiziționeze acest bilet pentru a intra în orașul vechi între orele 08:30 și 16:00, ora locală. Cu toate acestea, există numeroase excepții, în special pentru copiii sub 14 ani, studenți sau membri ai forțelor de ordine.

Acest program, aprobat anul trecut, nu impune o limită numerică a vizitatorilor, în contrast cu propunerile inițiale mai stricte la care autoritățile au renunțat încă din 2019.

Scopul principal al acestei inițiative este descurajarea turiștilor de o zi, contribuind astfel la reducerea aglomerației în orașul cunoscut în întreaga lume pentru operele de artă, poduri și canalele sale, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO din 1987.

24 martie 2024 Veneția ascunde sub ape ceva neașteptat
Veneția ascunde sub ape ceva neașteptatInternet

Citiți și: 

Destine: Povestea româncei care este polițist local în Veneția

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...