Mai mulţi directori ai unor companii care dezvoltă inteligenţă artificială (AI), precum și experţi şi profesori din domeniu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „creșterea riscului de dispariţie (n.n. – a omenirii) din cauza AI”.
Aceștia, printre care se numără şi Sam Altman, CEO al OpenAI, solicită factorilor de decizie politică să ia în serios această ameninţare şi să o considere la fel de gravă precum ameninţarea unui război nuclear sau a unei pandemii, transmite Reuters.
AI, o amenințare mai mare decât schimbările climatice?
Circa 350 de manageri și experți în AI au semnat o scrisoare deschisă publicată de organizaţia non-profit Center for AI Safety (CAIS). „Diminuarea riscului de dispariţie din cauza AI trebuie să reprezinte o prioritate globală. Întocmai ca în cazul altor riscuri grave pentru întreaga societate umană, precum pandemiile sau războiul nuclear”, se precizează în această scrisoare.
Alături de Sam Altman, această scrisoare a fost semnată şi de directorii companiilor AI DeepMind şi Anthropic, precum şi de directori din cadrul Microsoft şi Google. De asemenea, printre semnatari se mai află Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio. doi dintre aşa-numiţii „naşi ai inteligenţei artificiale”. Aceștia au primit premiul Turing în 2018 pentru activitatea lor în domeniu. De asemenea, scrisoarea a mai fost semnată şi de numeroşi profesori de la universităţi precum Harvard sau Tsinghua (China).
Într-un comunicat publicat de organizaţia CAIS este invocat cazul companiei Meta, unde lucrează cel de-al treilea „naş” al AI, Yann LeCun. Nici un reprezentant al gigantului american nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.
În luna aprilie, CEO-ul Tesla, Elon Musk, şi alţi experţi din domeniu au fost primii care au vorbit despre riscurile pe care le prezintă această tehnologie pentru societate.
Bineînțeles, AI este o tehnologie ce poate fi revoluţionară în domenii precum medicina. Însă, aceasta poate duce şi la intruziuni în viaţa personală a oamenilor și se poate afla la baza unor puternice campanii de dezinformare. Nu în ultimul rând, AI poate provoca noi probleme atunci când maşinile inteligente vor gândi pentru ele.
Unul dintre pionierii acestui domeniu (şi semnatar al scrisorii) este Geoffrey Hinton. Acesta a declarat recent că inteligenţa artificială „ar putea fi o ameninţare mai mare” pentru omenire decât schimbările climatice.