Agricultura românească a avut de-a face cu o serie de probleme dificile în ultimii trei ani. De la inflația masivă la concurența neloială din partea cerealelor ucrainene și seceta din acest an, fermierii au fost nevoiți să facă față unor condiții nefavorabile care amenință culturile lor. Cu toate acestea, sperăm că prin sprijinul și inovațiile noastre agricole, putem ajuta la rezolvarea problemelor actuale și creștere a prosperității agriculturii românești.
Potrivit lui Ionel Arion, președinte al Federației Naționale Pro Agro, campania pentru culturile de toamnă s-a încheiat cu rezultate decente. Cu toate acestea, culturile de primăvară au fost grav afectate de secetă, având o suprafată mai mică decât cea planificată și suferind daune semnificative. Rapița, grâul și orzul au fost doar ușor afectate în comparație cu culturile de primăvară.
Irigațiile în agricultură sunt o problemă recurentă
Pe de altă parte, se adaugă că culturile de floarea soarelui, porumb, soia și mazăre au fost foarte afectate. În cazul culturilor de floarea soarelui, aproape 50% din suprafața semănată a fost afectată în diferite grade, cu daune care variază între 30 și 100%. Cu alte cuvinte, pagubele sunt considerabile.
“În ceea ce privește cultura porumbului, putem spune că aceasta este afectată în afara zonei Cuprinsului Carpatic, adică Podișul Transilvaniei și Câmpia de Vest. Moldova, Bărăganul și Oltenia sunt complet afectate, iar în zona Mehedinți, chiar și terenurile irigate suferă din cauza lipsei de apă în canalele de irigații. Cererea este foarte mare, dar ANIF-ul nu poate face față pentru că volumul de pompare este istoric”, a declarat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.
“Este important să menționăm că cele șapte sute și ceva de mii de hectare în prezent irigate sunt doar o mică parte din cele 2,4 milioane de hectare cultivate cu porumb, 1,3 milioane plantate cu floarea soarelui și aproape 240.000 dedicate soiei.”
Potrivit lui Ionel Arion, situația agriculturii este una alarmantă. În 2020, seceta a afectat 1,2 milioane de hectare de grâu și aproximativ 2 milioane de hectare de porumb. Anul acesta, recolta de grâu a fost exclusă din ecuație, dar cantitățile obținute nu au îndeplinit așteptările.
Conform lui Ionel Arion, problemele cu agricultura din România continuă să crească, ceea ce va avea un impact asupra recoltelor de grâu și porumb. Se estimează că producția de grâu se va reduce la circa 8-8,2 milioane de tone față de obiectivul inițial de 10 milioane de tone. De asemenea, producția de porumb va fi drastic afectată de secetă, se așteaptă să fie sub 9 milioane de tone în cel mai bun caz. Dacă condițiile meteorologice nefavorabile persistă și afectează mai multe suprafețe agricole, cifrele ar putea fi și mai mici decât cele prognozate.
Președintele Pro Agro subliniază că singurul podiș care a scăpat neafectat de secetă este cel din Transilvania.
Sistemul de irigații funcționabil din anii ’70; a fost o infrastructură esențială pentru produse agricole de calitate superioară
După cum explică Ionel Arion, zona de sud a țării este grav afectată de lipsa irigării, ceea ce compromite total această regiune.
Din păcate, se pare că toate lucrurile bune în ceea ce privește irigațiile au fost făcute înainte de Revoluție. Totuși, aceste sisteme și tehnologii continuă să funcționeze și acum, ceea ce este un lucru pozitiv.
“Ar trebui să ne concentrăm asupra infrastructurii critice existente, care datează încă din trecut. De exemplu, stațiile de pompare de la Dunăre funcționează încă cu motoare vechi din anii 70-80. Este momentul să luăm în considerare sisteme noi și eficiente, având în vedere bogăția rețelei noastre hidrografice. Putem găsi modalități de a utiliza apa prin cădere gravitațională, eliminând astfel necesitatea constantă de a pompa apa pe o diferență de nivel de 50-60 de metri. Acest lucru ar reduce considerabil consumul nostru de energie”, cum a menționat și Arion.
Din punctul de vedere al specialistului, numai proiectele noi vor face diferența în ceea ce privește decizia fermierilor de a continua sau a renunța la agricultură. În ultimii 3-4 ani, aceștia au suferit o decapitalizare gravă.
Președintele Pro Agro subliniază două aspecte importante: în primul rând, că seceta are un impact pe termen lung și va avea consecințe în următorii ani; iar în al doilea rând, că acordarea continuă a despăgubirilor este doar o soluție temporară, care nu rezolvă cauza problemei. El crede că aceste măsuri sunt doar o “pastilă” economică și că este necesar să se găsească o soluție mai durabilă pentru a rezolva problema.
Președintele Pro Agro a afirmat că de fiecare dată statul intervine și despagubește cu o valoare infimă, care nu acoperă nici măcar cheltuielile, cu atât mai puțin veniturile necesare pentru un nou ciclu.
Asistență în agricultură similară cu asigurarea auto de răspundere civilă (RCA)
Potrivit lui Ionel Arion, în agricultură este prioritar să se ia măsuri urgente pentru a gestiona riscurile catastrofale. Aceste măsuri ar trebui să fie implementate prin intermediul unei legislații care implică toți actorii, inclusiv ASF, Parlamentul, Ministerul de Finanțe, fermierii și companiile de asigurare. Este esențial să se creeze o colaborare între acești actori pentru a asigura un mecanism eficient de asigurare.
Președintele Pro Agro susține că, asemenea reducerilor de costuri din domeniul auto prin asigurarea RCA, trebuie luate măsuri similare și în agricultură.
Ionel Arion subliniază necesitatea adoptării unei legislații care să facă asigurările obligatorii, precum și implementarea unor mecanisme prin care să se realizeze creditare și investiții pe termen lung. “De asemenea, este necesară reorganizarea sistemului de irigații, deoarece nu putem continua să fim în dependență de statul care trebuie să pompeze apă în canale neimpermeabilizate, din care 55% din volumul total este absorbit de sol.”
Un specialist în agricultură a analizat situația alarmantă din acest domeniu și a prezentat, ca exemplu, reabilitarea unui canal de irigații din județul Ialomița, care deservește aproximativ 27.000-28.000 de hectare. Cu toate acestea, stația de pompare care alimentează acest canal încă nu a fost reabilitată după 7 ani de la începerea proiectului.
“Cu toate acestea, se poate estima că reabilitarea stației de pompare va dura încă 7 ani. În acest timp, este posibil să se constate că investiția în canal a fost inutilă.”
CITIȚI ȘI: Măsuri fiscale noi, la vremuri noi! Guvernul pregăteşte majorarea impozitului pe dividende