Ştefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv l-a înștiințat din nou pe premierul României că organizarea sportului de performanță a căpătat caracter infracțional de când Agenția Națională pentru Sport (ANS), este condusă de Elisabeta Lipă. La prima sesizare în care l-a rugat pe premier să organizeze o dezbatere cu președinții de federații cu privire la redresarea sportului, președintele Ştefan Popescu nu a primit niciun răspuns din partea Cancelariei primului ministru.
Pe Elisabeta Lipă o așteaptă zile grele
Fosta glorie a canotajului românesc, Elisabeta Lipă, a înaintat propuneri de Hotărâri de Guvern prin care a luat în folosință gratuită pentru Federația Română de Canotaj bazele nautice aparținând statului și aflate în administrarea ANS, în baza Legii nr. 69/2000, a Educației Fizice și Sportului, a Codului civil și a Codului administrativ. Problema este că Federația Română de Canotaj nu are statut de utilitate publică și în acest caz prevederile legale nu sunt aplicabile. Elisabeta Lipă a alocat sume disproporționat de mari către Federația Română de Canotaj, în detrimentul altor federații, iar consecințele s-au văzut cu ocazia întrecerilor sportive, inclusiv în rezultatele obținute de lotul olimpic la Paris, la ultima ediție a Jocurilor Olimpice.
Elisabeta Lipă refuză să pună în executare un Recurs în Înteresul Legii, care prevedea eliminarea cluburilor sportive de drept public din cadrul federațiilor sportive naționale. Cluburile au fost eliminate din federații prin Decizia nr. 19/2023 ÎCCJ, pronunțată în dosarul 2223/1/2023, publicată în MO al României care a devenit lege. Refuzul Elisabetei Lipă a fost exprimat public în fața unor foști judecători la ÎCCJ, cărora le-a solicitat ajutorul pentru a eluda aplicarea Recursului despre care a afirmat că o încurcă în activitate.
Acțiunea de eliminare a cluburilor din cadrul federațiilor este în acord cu legislația națională și europeană. Ştefan Popescu își rezervă dreptul de a solicita Procurorului general al Românie cercetarea penală a președintelui ANS, Elisabeta Lipă, pentru abuz în serviciu, pentru nepunerea în executare a Recursului în Interesul Legii.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a fost denunțat Procurorului general pentru abuz în serviciu
În același timp solicită cercetarea penală a primului ministru al României, Marcel Ciolacu, pentru abuz în serviciu cu privire la organizarea și funcționarea defectuoasă a Agenției Naționale pentru Sport, aceasta fiind în directa subordonare a premierului.
Totodată Ştefan Popescu promite să sesizeze Comisia Europeană cu privire la discriminările comise împotriva cluburilor sportive de drept privat, în raport cu cluburile sportive de drept public. Cele din urmă nu pot face parte legal din federațiile sportive naționale așa cum se întâmplă cu cluburile Steaua și Dinamo, favorizate în toate privințele. Cele două cluburi sunt subordonate ministerelor de resort, respectiv MApN în cazul Clubului Steaua sau Dinamo în cazul MAI. Scuzele Clubului Steaua, că este încadrat, din punct de vedere administrativ, ca unitate militară, UM 02301, “dar nu o să vedeți niciun tanc, nu o să vedeți niciun sergent făcând instrucție cu vreun nou recrut și nu o să vedeți nici vreun general, discutând despre tactică sau ascunzând secrete de stat”, sunt puerile. “O să vedeți în schimb sportivi, făcând sport. Asta deoarece, orice ar spune unii și oricât și-ar dori alții, Steaua București este un club sportiv, nu o unitate militară”, se justifică fără temei în fața legii, șefii clubului.
Iată ce declară Ilie Năstase, membru al Stelei de 70 de ani încoace: „Am fost și în armată. Timp de cinci zile am fost militar și am ajuns general cu două stele. Așa era atunci. Toți sportivii erau militari, chiar și fetele“. Problema este că în calitate de general în retragere Ilie Năstase poartă uniforma de general cu două stele așa cum s-a întâmplat în 2014 pe stadionul Wimbledon, când tabloidele britanice au titrat că arăta ca un dictator sud-american; tot în 2014 a purtat uniforma în Palatul Victoria, cu ocazia discursului vicepreședintelui american Joe Biden; sau pe 1 decembrie 2022, când a apărut la parada militară organizată la Arcul de Triumf, cu prilejul Zilei Naționale, într-o uniformă de culoare albă, printre ofițerii americani detașați în România, prezenți la ceremonie.
Pe 15 august 2001, Mircea Ioan Pașcu, ministrul Apărării, l-a avansat pe Ilie Năstase în gradul de locotenent-colonel în rezervă. Pe 8 mai 2004 va fi avansat de același ministru al Apărării la gradul de colonel. Pe 9 ianuarie 2007 va primi steaua de general de brigadă în retragere prin ordin prezidențial semnat de Traian Băsescu. În data de 1 Decembrie 2008, Ilie Năstase a fost avansat la gradul de general-maior în retragere, în baza Decretului prezidenţial nr. DP 1228/01.12.2008 semnat de președintele Traian Băsescu, la propunerea lui Teodor Meleleșcnu, ministrul de Externe.
Boala avansărilor și a portului uniformei de comisar șef sau chestor de poliție nu este aceeași la Ministerul Administrației și Internelor, ci conține o agravantă care a condus la starea de lucruri actuală, în multe privințe similară cu o dictatură a abuzurilor. La data de 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție activ, echivalentul gradului de general cu o stea. Le ceremonia de avansare în grad, Elisabeta Lipă a fost numit cel mai performant șef din istoria sportului dinamovist și românesc. Apartenența Elisabetei Lipă la Clubul Dinamo și aparițiile ei publice în uniforma de chestor activ este un abuz de poziție dominantă, ceea ce face ca deciziile în parte ilegale ale ședului ANS să fie asimilate și duse la îndeplinire ca literă de lege.
În cele două sesizări adresate persoanei primului ministru, Ştefan Popescu atenționează că dacă Comisia Europeană constată discriminările comise împotriva cluburilor sportive de drept privat, în raport cu cluburile sportive de drept public, toate rezultatele sportivilor români în competițiile sportive oficiale internaționale și la Jocurile Olimpice riscă să fie anulate.