Steinmetz, care a fost condamnat pentru corupție în Elveția și România, a călătorit la Roma și Milano în noiembrie și decembrie 2022, pentru a discuta cu avocați și consilieri despre o ofertă de 1,5 miliarde de euro. Ce presupune oferta? O rafinărie.
Compania aleasă de guvernul italian pentru a prelua ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din țară, de la proprietarul rus Lukoil este prezentată ca având legături cu magnatul din minerit Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”, potrivit profit.ro.
Legăturile dintre miliardarul franco-israelian și GOI Energy, care a cumpărat rafinăria siciliană de la Lukoil în acest an, cu sprijinul traderului de mărfuri Trafigura, ridică semne de întrebare cu privire la vânzarea și acționariatul unui activ considerat strategic de Roma, notează Financial Times.
Liber pe cauțiune
Beny Steinmetz este în prezent eliberat pe cauțiune, după ce Poliția cipriotă l-a reținut pe aeroportul din Larnaca în baza unui mandat european de arestare emis în 2021 de Curtea de Apel Brașov, după condamnarea definitivă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.
Anul trecut, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorităților române de extrădare a miliardarului israelian iar același lucru l-au făcut și autoritățile italiene.
În ianuarie 2021, Beny Steinmetz a fost condamnat în Elveția pentru luare de mită și falsificare de documente în vederea obținerii drepturilor miniere în Guineea. Miliardarul a fost condamnat la 5 ani de închisoare și o amendă de 50 de milioane de franci elvețieni iar în 2023 autoritățile elvețiene au confirmat decizia în dosarul Steinmetz.
Numele lui Beny Steinmetz a apărut și în scandalul Panama Papers. Dezvăluirile în care a fost invocat numele miliardarului israelian au vizat tranzacții necorespunzătoare și potențiale fapte de corupție în Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Guineea.