Pe 13 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă sărbătorește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, o zi importantă cu o semnificație aparte, mai ales pentru credincioșii din România.
Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași
Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, a adus învățătura creștină pe teritoriul sciților și tracilor, ceea ce l-a consacrat ca una dintre cele mai respectate figuri religioase în tradiția ortodoxă română.
Preoții îndeamnă în această zi la rugăciuni pentru sănătate și bunăstare, rugăciunea către Sfântul Andrei fiind deosebit de puternică în acest context.
În 1996, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă din Patras, Grecia, la Iași, în cadrul unui eveniment istoric de mare amploare religioasă. A fost pentru prima dată când peste un milion de credincioși au venit la Iași pentru a se închina Sfântului Apostol Andrei și Sfintei Cuvioase Parascheva.
La inițiativa Preasfințitului Daniel, pe atunci Mitropolit al Iașilor, această zi a devenit sărbătoare oficială în calendarul ortodox, iar Sfântul Sinod a stabilit ca pe 13 octombrie să se facă pomenirea pentru „Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași”, sărbătoare marcată cu cruce neagră din 1997.
Sfântul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, are o semnificație deosebită în tradiția creștină, fiind cunoscut ca ocrotitorul României și cel care a răspândit creștinismul pe teritoriile noastre. Născut în Betsaida, un oraș de lângă Marea Galileei, Sfântul Andrei era fratele apostolului Petru și, înainte de a deveni discipol al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.
După ce l-a întâlnit pe Mântuitor, Andrei a devenit unul dintre primii săi urmași, fiind supranumit „cel întâi chemat”. Potrivit tradiției, Sfântul Andrei a călătorit în multe regiuni pentru a predica Evanghelia.
Printre locurile unde se spune că a ajuns se află și zona Dobrogei de astăzi, în sud-estul României. Aici, Sfântul Andrei ar fi convertit la creștinism multe comunități, iar o peșteră din apropierea localității Ion Corvin este considerată locul unde s-a retras pentru rugăciune.
Aceasta, cunoscută astăzi drept „Peștera Sfântului Andrei”, este un important loc de pelerinaj.
CITEȘTE ȘI – Cea mai puternică rugăciune la Sfânta Parascheva. Face minuni!