Adriana Stere de la Pro TV a povestit recent că a fost paralizată după ce a mâncat brânză contaminată cu o bacterie periculoasă. Adriana Stere spune că a cumpărat brânza de la un magazin artizanal și a avut simptome severe după șase zile de când a mâncat.
Adriana Stere a fost paralizată o perioadă, după ce a mâncat brânză
Jurnalista de la PRO TV, Adriana Stere, a avut simptome severe după doar șase zile de când a mâncat brânză și, inițial, nu și-a dat seama ce se întâmplă cu ea. A mers la medic și nici măcar doctorul nu a știut cu exactitate care sunt probleme cu care se confruntă.
„Se întâmplă să ajungi într-o situație în care nu te așteptai. Am luat brânză de la un magazin artizanal. După vreo 6 zile, cât a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică oboseală teribilă, cruntă. După încă o zi de luni de muncă, m-am prăbușit. Aveam două zile libere și am crezut că am nevoie de odihnă.
Îmi era greu să mă ridic din scaun și să mă mișc, să funcționez. Am făcut-o până în momentul în care organismul a clacat. Au urmat zile de febră foarte mare, peste 40, și de frisoane. După 3 zile de frisoane a început să mi se descuameze pielea de pe piept și de pe burtă. Asta nu am mai pățit-o niciodată, nu vă doresc. Am chemat ambulanța, iar medicul a spus că am probabil o pneumonie dată de un streptococ în gât. Asta la o consultație.
Am urmat indicațiile, era vorba despre un antibiotic și s-a dovedit că nu era cel potrivit pentru situația mea. Am stat acasă, colegii mi-au spus să mă menajez, că trebuie să mă refac. Am stat o săptămână și ceva acasă. Nu părea că sunt tocmai cum trebuie și spre sfârșitul perioadei au apărut problemele de glezne la ambele picioare. M-am întors la serviciu. Am zis că se duc”, a povestit jurnalista în emisiunea La Măruță.
Adriana Stere: „Am mers în cărucior cu rotile”
Din cauza acestei bacterii periculoase din brânză, Adriana Stere nu a mai putut merge și a ajuns să meargă în scaun cu rotile. Jurnalista de la PRO TV a fost dusă la spital de soțul ei, care a fost în totalitate alături de ea și a ajutat-o să treacă cu bine peste clipele grele.
„După câteva zile m-am trezit și nu am mai putut să merg. M-a luat soțul în brațe, m-a dus la spital, apoi am mers în cărucior cu rotile. Medicii au fost siguri că toate simptomele mele au fost din cauza brânzei. Analizele din sânge, culturile din sânge care au adus rezultate foarte clare au determinat această bacterie atipică. Sunt doar două căi de transmitere: direct prin contact cu dejecții de animale de fermă, cum ar fi vaci, oi, capre și consum de brânzeturi contaminate cu Coxiella burnetii. Cazul meu a fost al doilea”, a mai completat ea.
Ce este febra Q, diagnosticul pe care l-a primit vedeta Pro TV Adriana Stere
În urma analizelor pe care le-a făcut, medicii de la Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au constatat că Adriana Stere a fost infestată cu bacteria Coxiella burnetii care cauzează febra Q.
Coxiella burnetii este bacteria responsabilă de Febra Q, cunoscută și ca Boala Derrick-Burnet, o infecție bacteriană provocată de o bacterie gram-negativă. Această bacterie se găsește des la animale precum bovinele, ovinele și caprinele din diverse regiuni ale lumii. Infecția la oameni se poate produce prin inhalarea prafului contaminat sau din consumul de alimente infectate, cum ar fi brânză.
„Există posibilitatea evoluţiei către o formă cronică, implicând predominant valvele cardiace preexistent lezate sau vasele de sânge. Diagnosticul este uzual stabilit serologic, iar Doxiciclina reprezintă cea mai frecventă alegere de antibioterapie”, se arată într-un studiu clinic realizat în anul 2018 de specialiști ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“.
Persoanele cu risc crescut de contaminare sunt următoarele: agricultorii, medicii veterinari și alte persoane care au contact frecvent cu animale. Majoritatea oamenilor infectați nu prezintă simptome sau au simptome ușoare, dar pot apărea și forme severe ale bolii.
Simptomele pentru febra Q apar, de regulă, la aproximativ două sau trei săptămâni după expunerea la Coxiella burnetii. În cazul jurnalistei Adriana Stere, din brânză.
Citește și: La ce distanță de cap se ține telefonul, când dormim. “Emite radiații!”/ Risc de cancer
Reguli pentru evitarea riscului de îmbolnăvire în ferme
Pentru că activităţiile desfăşurate în ferme implică, în mod inevitabil, un contact strâns cu animalele şi materialele contaminate, se impune respectarea riguroasă a regulilor de igienă personală. Legislaţia sanitară veterinară în vigoare cere fermierilor să adopte măsuri adecvate pentru a minimiza expunerea angajaţilor şi a vizitatorilor privind zoonozele, cum ar fi febra Q.
ANSVSA vă prezintă mai multe indicaţii care trebuie respectate în vederea evitării riscului de îmbolnăvire în ferme:
- Spălaţi-vă riguros pe mâini de mai multe ori pe zi şi întotdeauna înainte de a mânca, fuma şi după terminarea programului zilnic de lucru;
Spălaţi-vă imediat rănile pielii cu săpun şi apă curentă şi acoperiţi-le cu un pansament impermeabil;
Manipulaţi ţesuturile de origine animală potenţial infectate, precum şi avortonii sau materialele venite în contact cu acestea, utilizînd întotdeauna mănuşi impermeabile;
Utilizaţi echipament personal de protecţie suplimentar (inclusiv măşti şi ochelari de protecţie) pentru activităţi ce prezintă risc crescut, cum ar fi în cazul focarelor confirmate de Febră Q;
Depozitaţi îmbrăcămintea de protecţie separat de îmbrăcămintea de lucru şi nu purtaţi îmbrăcămintea de lucru contaminată în interiorul fermei sau la domiciliu;
Nu consumaţi lapte nefiert şi nu mâncaţi sau fumaţi în zonele cu animale;
Dacă expunerea la insecte hematofage este inevitabilă, utilizaţi îmbrăcăminte de protecţie adecvată.
Femeile însărcinate trebuie să evite contactul apropiat cu bovine, caprine, sau pisici aflate sunt în proces de parturitie, sau în perioada post-partum, sau cu oile şi mieii, mai ales primăvara.
Citeste si: Cum poate fura inteligența artificială ceea ce scriu oamenii
Citeste si: Ce este densitatea nutritivă a alimentelor și de ce este importantă