Baja 400, competiție derulată pe selectivele trasee din județul Tulcea, a pus punct final Campionatului Național de Rally Raid. Nu și sezonului 2023, pentru că finalul de an ne mai oferă prilejul de a-i vedea la lucru pe practicanții acestei discipline.
Urmăresc, cu interes, și nu doar din motive profesionale, motorsportul în ansamblu. Însă, dacă este să aleg, mărturisesc că sunt mai apropiat de disciplinele de tip rally. Și nu doar de raliuri, ci și de rally raid, tip de întrecere care, prin specificul traseelor, m-a apropiat și de off-road.
În ceea ce privește rally raid-ul, fără îndoială, momentul care m-a apropiat definitiv de lumea sa cu adevărat specială, a fost cel din 2008. Atunci când, din rațiuni de securitate, Dakar și ale sale legende au concurat în România și Ungaria. Am fost pe toată durata competiției alături de competitori. Și, mai mult, grație Renattei Stepanov, am avut șansa de a sta în dreapta legendarilor Stephane Peterhansel și Luc Alphand, pentru a simți cu adevărat, fie și pe durata unor secțiuni parcurse în regim de test, ce înseamnă excelența în acest tip de competiții.
I-am cunoscut apoi și pe protagoniștii din întrecerile interne și i-am văzut luptându-se cu secundele pe secțiunile cronometrate din Campionatul Național de Rally Raid sau din cupele de profil. Și pentru că-n ultima vreme nu reușisem să mai simt pulsul competiției la fața locului, am zis că este timpul pentru o schimbare.
Și s-au aliniat planetele. Bunul meu prieten, Mihai Chipăruș, președintele Adrenaline Motorsport, mi-a spus că va pune umărul, alături de omologul său de la ȘOMO Racing, Nelu Șomodean, organizatorul Baja 400, pentru a face din ultima etapă a Campionatului Național de Rally Raid un eveniment spectacol. N-am mai stat pe gânduri. Am pus cap-compas Murighiol.
Spectacol pe cinste
Baja 400 a pus punct unui campionat care, de-a lungul a șase etape, i-a purtat pe sportivi de-a lungul mai multor zone din România. Competiția a propus două zile de concurs, cu un prolog în lungime de 20 de km pentru prima zi, respectiv 3 probe selective de-a lungul zilei secunde, care au însumat nu mai puțin de 280 km.
A fost un spectacol pe cinste, cu atât mai mult cu cât au fost categorii la care titlul național s-a decis pe probele speciale din județul Tulcea. Am descoperit un traseu care a rămas la fel de selectiv pe cât îl cunoscusem la precedentele ediții la care am luat parte, o organizare la cele mai înalte cote, dar și un evident progres la capitolul material de concurs. Un semn că această disciplină are un viitor frumos. Despre care o să vorbim, constant, începând cu anul ce vine.
Dar dacă nu mai aveți răbdare până atunci, trebuie să știți că-n acest weekend, se derulează 4V Rally Raid Constanța – România. Și chiar dacă este vorba doar despre o Cupă, și nu de etapă de campionat, puteți avea o imagine a ceea ce înseamnă această spectaculoasă disciplină.
Ilustrațiile din galeria realizată de colegul nostru, Adrian, sunt o mărturie în acest sens.
Aveți aici și clasamentele.
Rally Raid pe scurt
Rally Raid reprezinta o competiție în care sunt indispensabile abilitățile pilotului de a stăpâni un bolid, mențînându-l în parametrii funcționali până la linia de finish. Dar este nevoie, deopotrivă, și de iscusința navigatorului de a respecta cu fidelitate indicațiile road-book-ului. Contează evident și rezistența mașinii, îndeplinirea simultană a acestor factori fiind esențială pentru terminarea cursei.
Terenul uzual este format din trasee naturale, de obicei nemodificate de organizator, dupăcumurmează:
– trasee montane , zone stâncoase
– trasee în teren nisipos, – traversări de râuri, prin apă sau prin albia secată sau zone cu noroi – drumuri publice deschise circulației rutiere, drumuri modernizate sau nemodernizate- zone cu vegetație naturală, arbuști , iarbă mare , pădure
– trasee asfaltate, betonate, drumuri agricole, trasee off road
– teren modificat că urmare a fenomenelor meteo (ploaie, zăpadă, noroi).
Traseul este divizat în Etape (zile) conţinând unul sau mai multe Sectoare Selective, cu timpi cronometrați, fiind legate între ele prin Sectoare de Legătură ce vor fi și ele parcurse într-un timp impus. Configurația Sectoarelor Selective trebuie să permită tuturor echipajelor aflate în concurs parcurgerea traseului pe timp de zi. Căci nu se permite startul într-un sector selectiv pe timp de noapte.
Care sunt vehiculele? Ei bine, Grupa Profi este dedicată vehiculelor de performanță din clasele T1, T2, TH, SSV și piloților și copiloțlor foarte experimentați. Vehiculele trebuie să îndeplinească o serie de condiții speciale impuse de regulamentul tehnic.
Apoi există Grupa Rally 2, cu vehicule AUTO, SSV, care sunt dotate cu elemente de securitate (roll cage, scaune, centuri , stingătoare), care sunt suficient de dotate pentru a fi primite la start și a concura în anumite condiții și limite de viteză.
În fine, am ajuns și la categoria Promo. Aici putem găsi vehicule de stradă , fără modificări tehnice și fără pașaport FRAS, cu anumite dotări de securitate, înmatriculate, cu ITP valabil, care concurează în condiții și limite de viteză speciale.