În lumea modernă de astăzi, cele mai multe alimente procesate conțin aditivi. Deși ar părea incredibil ca alimentele pentru copii, de exemplu, să conțină aditivi (E-uri), iată că nici acestea nu fac excepție. Acești aditivi sunt adăugați pentru a îmbunătăți gustul, pentru a da un aspect mai plăcut și pentru a mări durata de valabilitate a produselor. Cu toate acestea, puțini dintre noi ne gândim cu adevărat la consecințele pe termen mediu și lung ale consumului lor.

Ce sunt aditivii alimentari sau E-urile
Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate în timpul procesării alimentelor pentru a le îmbunătăți calitățile organoleptice și pentru a le prelungi durata de conservare. Acești aditivi (E-uri) sunt folosiți cu diferite scopuri, cum ar fi conservarea, colorarea, îndulcirea sau îmbunătățirea texturii alimentelor. Acești aditivi pot fi artificiali sau derivați din surse naturale.
Conservanții au rolul de a împiedica înmulțirea unor bacterii și mucegaiuri, arată Erich Lück și Martin Jager în lucrarea „Antimicrobial Action of Preservatives”.
Cu toate acestea, există aditivi care pot avea efecte adverse asupra sănătății noastre.
De ce sunt periculoși aditivii alimentari
Printre principalele riscuri asociate cu aditivii alimentari (E-uri) se numără:
Potențial cancerigen: Anumite aditivi alimentari, cum ar fi nitrații și nitriții utilizați în produsele de carne procesată, pot forma substanțe chimice numite nitrozamine, care au fost asociate cu riscul de cancer.
Efecte alergice: Unii aditivi alimentari pot provoca reacții alergice la persoanele sensibile.
Risc de obezitate și diabet: Unele studii sugerează că anumiți aditivi alimentari, cum ar fi îndulcitorii artificiali, pot avea un impact negativ asupra sănătății metabolice și pot crește riscul de obezitate și diabet.
Aditivii cancerigeni din alimentele pe care le consumăm
Printre cei mai periculoși aditivi alimentari (E-uri) cu potențial carcinogen se numără:
- Nitrați și Nitriți: Utilizați pentru a conserva carnea procesată, a mezelurilor, acești compuși pot forma nitrozamine în stomac notează InfoCons, substanțe care au fost asociate cu riscul de cancer. Acești compuși distrug hemoglobina (proteina din sânge care transportă oxigenul). Produsele cu nitrați și nitriți sunt contraindicate copiilor.
- Butilhidroxianisol (E320) și Butilhidroxitoluen (E321): Acești antioxidanți sunt utilizați pentru a preveni râncezirea grăsimilor. Se adaugă în diferite grăsimi vegetale și animale, carne procesată – indiferent că este uscată, afumată sau maturată. Aceste E-uri se regăsesc și în snacksuri, cereale pentru micul dejun, produse de patiserie, unele tipuri de lapte praf și alte produse procesate. Acești antioxidanți pot avea efecte adverse și pot crește riscul de cancer. Dar, pe lângă potențialul cancerigen, aceste substanțe pot produce reacții alergice, leziuni hepatice și creșterea colesterolului;
- Aspartam (E951): Este un îndulcitor artificial care se regăsește în anumite produse etichetate „fără zahăr”. Poate fi regăsit și pe etichetele de sucuri din comerț, dar și pe cele ale unor gume de mestecat. Agenția de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății (International Agency for Research on Cancer – IARC) a inclus aspartamul în categoria alimentelor posibil carcinogenice pentru om, grupul 2B, descrie American Cancer Society.
Aditivi interziși în Europa
Există și alți aditivi alimentari (E-uri) cu potențial cancerigen care sunt interziși pe piața europeană, însă sunt utilizați în țări din afara Europei.
- uleiul vegetal bromurat (BVO): se adaugă în unele băuturi răcoritoare pentru a preveni separarea ingredientelor.
- bromatul de potasiu, Propylparaben (E216): se adaugă în unele produse de panificație.
- dioxidul de titan (E171): se adaugă în anumite bomboane, fructe de mare neprelucrate, gume de mestecat, sosuri, înghețate și unele tipuri de ciocolată

Alimentele cu cei mai mulți aditivi cancerigeni
Alimentele în care se găsesc cei mai mulți aditivi alimentari (E-uri) cu potențial cancerigen sunt:
- Carnea procesată și mezelurile din comerț
- Dulciurile și produsele de cofetărie
- Sucurile fără zahăr
- Produsele de patiserie
- Produsele fast-food
- Produsele semipreparate și gata de consum – cum ar fi pizza congelată, foietaje congelate, șnițele congelate sau carne cu crustă de condimente sau produse făinoase.

Cum ne ferim de aditivii alimentari nocivi
Pentru a reduce expunerea la aditivii alimentari nocivi, există câteva metode pe care le putem lua în calcul:
- Citește etichetele alimentelor.
- Optează pentru alimente naturale.
- Ferește-te de alimentele procesate și preambalate.
- Gătește acasă: Gătitul acasă îți oferă controlul total asupra ingredientelor pe care le folosești și te ajută să eviți aditivii alimentari din produsele prelucrate.
- Alege produse organice: Produsele organice sunt adesea mai puțin susceptibile să conțină aditivi alimentari nocivi, pentru că sunt cultivate și procesate fără utilizarea pesticidelor sau a altor substanțe chimice dăunătoare.
- Fii vigilent: Fii conștient de ingredientele pe care le consumi și informează-te despre aditivii alimentari și despre riscurile asociate cu aceștia.

Aditivii alimentari (E-uri) se regăsesc oriunde în alimentația noastră modernă, dar este important să fim conștienți de riscurile pe care le prezintă și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea. Prin alegerea alimentelor naturale și evitarea produselor procesate, putem reduce expunerea noastră la aditivii alimentari nocivi.