Pentru că trebuie să protejăm și mai mult planeta, mai marii UE au luat decizia că săpunurile și șampoanele de unică folosință trebuie să dispară. Chiar și papucilor din hotelurile cu mai multe stele li s-a pus gând rău. De asemenea, și plicurile de zahăr din restaurante sau mini porțiile de lapte pentru cafea vor dispărea!
Dispar săpunurile și șampoanele de unică folosință din hoteluri!
Conform unei directive care fi aplicată la nivelul Uniunii Europene (UE), vor fi interzise ambalajele de unică folosință în care se oferă, la restaurantele și hoteluri, porțiile individuale de zahăr, sare, piper, lapte pentru cafea, săpun și șampon.
Conform deciziei, noile reglementări vor intra în vigoare la jumătatea anului 2026.
Directiva UE va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2030, dată începând cu care turiștii au șanse mari să vină de-acasă cu zahăr, lapte pentru cafea, șampon și săpun! Asta deoarece pe mesele din restaurante nu vor mai fi porțiile de lapte individuale, iar în camerele de hotel vor lipsi mini-recipientele din plastic în care se oferă acum papuci de unică folosință, șampon, săpun sau gel de duș.
Noile reguli aprobate de Parlamentul European reglementează utilizarea ambalajele și deșeurile de ambalaje (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR), cu scopul de a reduce semnificativ deșeurile generate de ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic, notează alba24.
Un cetățean UE ”produce” anual 180 de kilograme de deșeuri de ambalaje
Potrivit Comisiei Europene, fiecare cetățean UE ”produce” anual circa 180 de kilograme de deșeuri de ambalaje. O bună parte din această canitate provine din ambalaje de unică folosință, greu sau imposibil de reciclat eficient.
Odată cu eliminarea ambalajelor de unică folosință pentru porții invididuale de lapte, zahăr, condimente și produse de igienă personală, UE intenționează, ca alternativă, promovarea unor soluții sustenabile:
- Dozatoare reutilizabile de săpun/șampon
- Zahăr și lapte oferite vrac, în recipiente refolosibile
- Cafea, ceai și condimente servite din recipiente comune
Industria HoReCa (hoteluri-restaurante-catering) a reacționat referitor la noile reguli, avertizând că eliminarea produselor de unică folosință ar putea afecta negativ igiena și confortul turiștilor.