Medaliile de la Jocurile Olimpice au și ele o poveste a lor. Se spune că valoarea unei medalii, pentru un sportiv care și-a petrecut o mare parte din viață țintind acest obiectiv nu poate fi măsurată, deoarece pentru acest sportiv este neprețuită. Dar…
Materialele folosite pentru realizarea medaliilor de aur, de argint și de bronz pot fi măsurate. Potrivit Forbes, costul unei medalii olimpice de aur în 2024 este de aproximativ 950 de dolari, avându-se în vedere prețul aurului, argintului și fierului din data de 24 iulie și a cantităților de materiale utilizate pentru medalie.
Se pare că aceasta este cea mai mare valoare din istoria jocurilor moderne, iar asta se datorează în principal prețului record al aurului. Până acum, recordul a fost de 708 de dolari și a fost atins la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
Toate medaliile au diametrul de 85 de milimetri și grosimea de 9,2 milimetri.
Fier din Turnul Eiffel și 6 grame de aur în medaliile de la Jocurile Olimpice
Medalia de aur de la Jocurile Olimpice cântărește 529 de grame și mai mult de 95,4% din greutatea ei – 505 grame – este de fapt din argint. Medalia conține doar 6 grame de aur pur, care a fost folosit pentru placare, și 18 grame de fier. Dacă medalia de aur ar fi fost făcută doar din aur, aceasta ar fi costat aproximativ 41.161,50 de dolari. Ultima dată, medaliile de aur au fost realizate doar din aur pentru olimpiada din 1912.
Cine a proiectat medaliile de la Paris
Metalul a provenit de la secțiuni ale monumentului care au fost îndepărtate atunci când a fost modernizat liftul.
„Cine primește cei mai mulți bani pentru aurul olimpic?”, este întrebarea care circulă pe buzele tuturor la JO 2024 de la Paris.
Cât „costă” medaliile
Hong Kong care concurează independent de China conduce detașat acest clasament, având pregătiți peste 700 de mii de dolari pentru fiecare sportiv care obține aurul olimpic. Iar la jocurile olimpice anterioare, performanțele au fost pe măsura recompenselor, sportivii întorcându-se de la Tokyo cu 6 medalii de aur. Urmează apoi Israelul, care oferă câștigătorilor 275 de mii de dolari, iar apoi Serbia cu premii de 218 de dolari pentru cei care cuceresc primul loc pe podium. Italia oferă 196 de mii de dolari sportivilor care aduc acasă aurul olimpic, fiind urmată de Lituania cu 182 de mii de dolari și de Republica Moldova al cărei Guvern premiază olimpicii cu 171 de mii de dolari.
Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a dezvăluit sumele pe care le primesc sportivii români care termină pe podium. Chestionată de reporterul iAMsport.ro cu privire la remunerația primită de un sportiv care câștigă o medalie la Jocurile Olimpice, Elisabeta Lipă a menționat bonusurile: „140.000 de euro pentru o medalie de aur, 100.000 de euro pentru o medalie de argint și 60.000 de euro pentru o medalie de bronz. Singurele premieri în euro sunt la Jocurile Olimpice. În rest, avem echivalentul în lei”. „Banii sunt oferiți de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. La noi, doar statul premiază campionii, medaliații olimpici. În alte țări există sponsori”, a mai explicat Elisabeta Lipă.
Ce vrea să păstreze primarul Parisului
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a luat o decizie fără precedent: vrea să păstreze inelele olimpice plasate pe Turnul Eiffel dar și vasul cu flacăra olimpică aflat în aceste momente suspendat deasupra celebrelor Grădini Tuileries.
Primarul Anne Hidalgo a făcut referire la trei simboluri importante care ar putea continua să fie văzute la Paris chiar şi după Jocurile Olimpice aflate în desfășurare, și anume: inelele olimpice de pe Turnul Eiffel; vasul cu flacăra olimpică; statuile cu femei franceze care sunt amplasate pe Sena.
Primarul Anne Hidalgo a declarat că „toate aceste trei obiecte artistice, simbolice, magnifice merită toată atenţia noastră”. Aceasta a mai subliniat că nu poate spune exact dacă că vor rămâne, pentru că „nu este singura care decide”. Mai mult, ea crede că „fac parte dintr-o moştenire a Jocurilor pe care vom dori să o păstrăm”.
Un joc de lumină proiectat pe un „nor de apă”
Primarul a mai declarat că „în cazul vasului olimpic şi al statuilor, este vorba de a se găsi locaţii adaptate, care să răspundă la condiţiile meteo” Cu privire la inelele olimpice de pe Tour Eiffel a spus că „ridică unele probleme tehnice”.
Reamintim că vasul cu flacăra olimpică, asemănător unui balon cu aer cald, a fost aprins de fosta atletă Marie-Jose Perec şi de către judoka Teddy Riner. Iar statuile se pot admira gratuit în Grădinile Tuilleries până la închiderea Jocurilor.
Organizatorii au dorit să lase flacăra, un joc de lumină proiectat pe un „nor de apă, la îndemâna publicului” în timpul zilei. Dar seara se ridică la 60 de metri.