Autoritățile din Atena au decis să închidă din nou accesul la Acropole din cauza valului de căldură extremă, marcând a doua oară când această măsură este luată într-un interval de o lună, potrivit Reuters.
Ministerul elen al Culturii a anunțat că nimeni nu poate vizita situl arheologic între orele 12:00 și 17:00. Întrucât turiștii doresc să admire Parthenonul din vârful dealului Acropolei, aceștia s-au prezentat la fața locului la primele ore ale dimineții pentru a evita orele de vârf ale caniculei.
În sprijinul acestora, Crucea Roșie a distribuit sticle cu apă rece turiștilor și vizitatorilor pentru a-i ajuta să se hidrateze și să suporte mai bine căldura. Valul de căldură, care a afectat Grecia timp de o săptămână, continuă să ridice provocări majore pentru localnici și turiști deopotrivă. Meteorologii prognozează că temperaturile vor depăși 43°C.
Se întrevede o vară periculoasă în Grecia, potrivit ultimelor fenomene care se petrec în ultimul timp acolo. De dată recentă, fulgere puternice au declanşat două incendii pe insula Thassos.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, incendiile de vegetaţie au devenit mai frecvente şi mai devastatoare în Grecia în ultimii ani pe fondul schimbărilor climatice, perturbând frecvent turismul din perioada estivală, când milioane de persoane se îndreaptă spre insulele din această ţară. În mod normal, ploile ar fi o binecuvântare în zonele în care nu au fost înregistrate precipitaţii de câteva luni, însă fulgerele care le-au însoţit au înrăutăţit situaţia în Thassos.
În Grecia sunt aşteptate alte fenomene meteorologice neobişnuite
Serviciul de Protecţie Civilă al Greciei a avertizat că miercuri şi joi sunt aşteptate alte fenomene meteorologice neobişnuite, anunţând furtuni însoţite de numeroase fulgere şi grindină. Centrul şi nordul Greciei ar urma să fie cele mai afectate. Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat asupra unei veri periculoase în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie, ca urmare a unei secete prelungite.
Anul trecut, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul ţării şi au condus la evacuarea a 19.000 de persoane din insula Rodos. Pentru a aduce rapid sub control incendiile de vegetaţie, ţara mediteraneană utilizează din ce în ce mai mult drone, care ajută la monitorizarea regiunilor forestiere.
Aproximativ 240 de pompieri din ţări precum Bulgaria, Malta, Moldova şi România vor fi desfăşuraţi pentru a suplimenta personalul pentru stingerea incendiilor din Grecia, din iulie până în septembrie, a declarat marţi Ministerul Protecţiei Civile într-un comunicat. Zeci de incendii s-au declanşat în weekend în Grecia, dintre care două în apropiere de capitala Atena.
Marţi, echipele de intervenţie, asistate de aeronave pentru stingerea incendiilor, s-au luptat, de asemenea, cu flăcările pe mai multe insule, precum Kos, Chios şi Creta. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia se confruntă cu o vară periculoasă din cauza incendiilor de vegetaţie, care sunt favorizate de seceta prelungită şi de vânturi neobişnuit de puternice, notează Reuters. Conform premierului Greciei, aproape 100 000 de metri pătraţi de teren au ars în două incendii recente, dar pagubele au fost limitate datorită răspunsului autorităţilor care se ocupă de situaţiile de urgenţă.

Ce nu știați despre Acropole
O casă a regilor, o cetate, o casă mitică a zeilor, un centru religios și o atracție turistică…Acropole a rezistat bombardamentelor, cutremurelor masive și vandalismului, dar încă rămâne ca o amintire a istoriei bogate a Greciei. Acropole este un sit arheologic situat pe un deal stâncos deasupra orașului Atena, Grecia. Este cunoscută pentru colecția sa de clădiri antice remarcabile, dintre care cel mai faimos este Parthenonul, un templu dedicat zeiței Atena, protectoarea orașului.
Nu numai la Acropole, în Atena: An tensionat pentru Grecia
Lipsa apei este evidentă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20 000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare – şi uscate – părţi ale Mării Egee. Zeci de mii de turişti se adună zilnic pe ţărmurile sale în timpul verii. Cele două rezervoare ale insulei au 220 000 de metri cubi de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut şi echivalentul a doar câteva zeci de bazine olimpice.
Autorităţile au asigurat trei unităţi portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabilă şi despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri şi piscine. Însă fermierii nu vor primi apă tratată şi vor trebui să se bazeze pe puţuri acvifere, care au fost contaminate însă cu apă de mare. Fermierii au declarat că această contaminare are loc atunci când puţurile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare în ele.