Orice șofer implicat într-un accident rutier va putea fi testat pentru a vedea dacă a consumat băuturi alcoolice sau droguri.
Acest lucru este posibil după ce Ministerul Sănătății a schimbat regula prin care prelevarea probelor biologice se făcea doar pentru șoferii implicați într-un accident cu morți sau răniți, la cererea unui polițist rutier. Potrivit noilor modificări aduse de Ministerul Sănătății, personalul serviciilor de urgență poate recolta probe biologice pentru a stabili dacă un șofer a băut sau a consumat droguri. Astfel, orice echipaj de ambulanță sau autospecială care dispune de un medic va putea recolta mostre biologice care pot fi testate cu privire la consumul de alcool sau droguri.
Potrivit noilor reglementări, niciun șofer român implicat într-un accident nu va mai putea refuza aceste analize
”Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se poate efectua și în ambulanța ori în autospeciala cu funcție de ambulanță care aparține Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, având echipaj cu medic”, s-a stabilit prin ordinul 1.252/2024. .
Totuși probele relevate nu pot fi analizate chiar în ambulanță.
Ca și până acum, testarea se poate face în unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor sau compartiment de primire a urgențelor și în instituții de medicină legală. Potrivit legii, stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat se face prin mijloace tehnice certificate, doar de către agenți ai Poliției Rutiere. Mijlocul tehnic trebuie să fie omologat și verificat metrologic. Odată ce șoferul este testat și se constată că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițistul rutier sau cel de frontieră îl va însoți pe acesta până la cea mai apropiată instituție medicală autorizată, pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Mai apoi, polițistul reține permisul de conducere și eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulație.
Citiți și