Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează în perioada 19-23 martie 2024, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „I love Lipatti”, dedicată împlinirii a 107 ani de la nașterea lui Dinu Lipatti. De asemenea, se împlinesc șase ani de la inaugurarea Centrului Cultural Casa Artelor Dinu Lipatti.
Pe parcursul celor cinci zile de festival, pe scena din Salonul de muzică al Casei Lipatti vor urca 20 de artiști care vor interpreta compozițiile lui Dinu Lipatti, în cadrul celor cinci recitaluri extraordinare, în fiecare seară, de la ora 19:00.
De asemenea, vor fi prezentate cele trei volume publicate în Colecția „Esențial”: „Biografia lui Dinu Lipatti” de Grigore Bărgăoanu și Dragoș Tănăsescu, „Scrisori” – Volumul I de Dinu Lipatti și volumul de memorii „Strada Povernei 23”.
Conceptul Festivalului „I love Lipatti”, aparține regizoarei Alice Barb, fondatoarea Casei Artelor „Dinu Lipatti”, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București. Biletele pot fi cumpărate online pewww.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, din Bd. Lascăr Catargiu nr 12.
Accesul persoanelor cu nevoi speciale și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 031.425.25.63.
Desfășurătorul festivalului
Pe parcursul celor 5 zile de Festival, pe scena din Salonul de muzică al Casei Lipatti vor urca 20 de artiști din toate generațiile, care vor interpreta compozițiile lui Dinu Lipatti, în cadrul celor 5 Recitaluri Extraordinare, de nu mai puțin de 35 de ori.
Alături de acestea publicul este invitat să se bucure de 5 Proiecții de filme, 2 Prezentări de CD-uri cu Integrale Lipatti, 3 Prezentări de cărți și Lansarea a 2 noi partituri, cu și despre creațiile, viața și opera marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti.
Astfel, în cadrul Festivalului vor avea loc prezentările ultimelor Producții culturale din Colecția Esențial, creată și coordonată de Alice Barb – Dublul Album CD „Integrala compozițiilor pentru pian” de Dinu Lipatti în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu – Ediția a II-a și CD-ul Lipatti și Enescu „Chansons et Melodies” în interpretarea marii soprane Elena Moșuc și a pianistei Verona Maier. De asemenea, vor fi prezentate cele 3 volume publicate în Colecția Esențial: „Biografia lui Dinu Lipatti” de Grigore Bărgăoanu și Dragoș Tănăsescu – Ediția a III-a, „Scrisori” – Volumul I de Dinu Lipatti și volumul de memorii „Strada Povernei 23” – Ediția a III-a de Valentin Lipatti, fratele genialului pianist și compozitor. Tot în cadrul Colecției Esențial va fi lansată Partitura cu transcripția pentru voce de bariton și pian a „Integralei liedurilor” de Dinu Lipatti, realizată de compozitorul Vlad Răzvan Baciu, precum și prezentarea Partiturii pentru copii „Din compozițiile micului Dinu Lipatti”.
Lipatti – în fiecare seară, de la ora 19.00
Publicul este invitat în Salonul de muzică al Casei Lipatti, în fiecare seară de de la ora 19:00, la Recitaluri Extraordinare – Marți, 19 Martie – Recital Extraordinar susținut de Studenții clasei de Lied a Conf. Univ. Dr. Soprana Elena Moșuc – Universitatea Națională de Muzică, București; Miercuri, 20 Martie – Recital extraordinar de pian susținut de Dimitri Malignan (Franța); Joi, 21 Martie – Recital Extraordinar de muzică românească și versuri de Ion Bogdan Ștefănescu „Strigăt înuntru” în interpretarea flautistului Ion Bogdan Ștefănescu; Vineri, 22 Martie – Recital Extraordinar de pian „Integral Lipatti” susținut de Viniciu Moroianu; Sâmbătă, 23 Martie – Recital Extraordinar „Lipatti și Enescu – Chansons et Melodies” susținut de soprana Elena Moșuc și pianista Verona Maier.
În continuarea Recitalurilor publicul este invitat să urmărească patru filme documentare despre viața și creația lui Dinu Lipatti, astfel: Marți, 19 martie –„Sonată pentru omul bun” (2013) realizat de Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu, o producție TVR; Miercuri, 20 martie „Triptic – călătorie melancolică” (1997) în regia Anei Simon, producție a Editurii Video; Joi, 21 martie și Vineri, 22 Martie, „Dinu Lipatti – Muzică și geniu” (2017) realizat de Mihaela Natalia Poenaru, o producție Trinitas TV; iar în ultima seară vă propunem un documentar-omagiu „Ultimul Recital, Dinu Lipatti, Besançon 1950” (2004), în regia lui Philippe Roger.