Pe ultima sută de metri al celui de-al doilea mandat, președintele Klaus Iohannis a dat curs solicitărilor venite din partea instituțiilor emitente de a declasifica mai multe informații prezentate de MAI, STS, SRI în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) din 28 noiembrie, a anunțat miercuri, 04 decembrie, Administrația Prezidențiale.
În același anunț Administrația Prezidențială mai menționează că în urma ședinței Cosniliului din data menționată au fost transmise instituțiilor anterior menționate solicitări pentru a întreprinde de urgență măsurile care se impun pentru „clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, cu privire la influența TikTok din timpul campaniei electorale a unui candidat aflat în cursa spre Cotroceni.
Klaus Iohannis a declasificat documentele din ultima ședință CSAT
„A fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”, potrivit presidency.ro.
Astfel, la finalul ședinței din 29 noiembrie membrii Consiliului au concluzionat că legea electorală a fost încălcată printr-o serie de atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea procesulu electoral, astfel încât un candidat înscris în cursa pentru cea mai importantă funcție în stat să beneficieze de o expunerea masivă pe rețeaua TikTok.
CSAT a confirmat că TikTok a intervenit în campania electorală
Concret, CSAT a stabilit că platforma de socializare nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral. Cu alte cuvine Călin Georgescu, a beneficiat de pe urma neimplementării Deciziei Biroului Electoral Central (BEC).
„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor”, mai menționează sursa citată.
În decizia din 28 noiembrie a CSAT se menționează că în spatele atacurilor cibernetice s-ar afla Moscova. Atacurile Federației Ruse au vizat mai multe state situate pe Flancul Estic al NATO, însă Rusia a manifestat un „interes în creștere pentru a inflența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.
Federația Rusă s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice
„De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
În aceste condiții, membri Consiliului au solicitat instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, în special a celor care au competențe în buna desfășurare a procesului electoral, dar și a organelor de cercetare penală să pună în aplicare demersurile necesare pentru lămurirea aspectelor prezentate în CSAT, mai menționează sursa citată.