S-a lansat, de curând, cartea „Povestea vieții mele. Capitole târzii. Memorii regăsite ale Reginei Maria”. Un manuscris despre care s-a crezut pentru mult timp că a fost distrus de regele Carol al II-lea, după moartea mamei sale.
Editura Corint a lansat, de curând, cartea „Povestea vieții mele. Capitole târzii. Memorii regăsite ale Reginei Maria”, editată de istoricul Diana Mandache, autoare recunoscută pentru activitatea de cercetare în istoria regalității, în special în istoria Casei Regale a României, potrivit Radio România Cultural.
Acest ultim volum al memoriilor Reginei, Capitole târzii, reprezintă un manuscris despre care s-a crezut pentru mult timp că a fost distrus de regele Carol al II-lea, după moartea mamei sale.
„Povestea vieții mele Capitole târzii. Memorii regăsite ale reginei Maria” este al patrulea volum din memoriile reginei Maria a României. Volumul reprezintă un document istoric de excepțională importanță pentru istoriografia regalității, scris de unul dintre cei mai reprezentativi participanți la evenimentele imediat următoare Primului Război Mondial.
Regina Maria oferă amănunte, din poziția de diplomat ad-hoc al României la Paris, în contextul desfășurării Conferinței de Pace. Este un martor regal inedit, care consemnează întrevederi cu personalitățile momentului, Woodrow Wilson, Raymond Poincaré, Georges Clemenceau ori David Lloyd George. Călătoria la familia regală britanică are aceeași însemnătate diplomatică, facilitând, printre altele, o întrevedere premierului Brătianu cu regele George al V-lea.
Conferința de presă a Reginei Maria
Reîntoarsă la București, Regina Maria susține o conferință de presă, fapt neobișnuit, ieșind din regulile strict monarhice, mai ales pentru o regină consoartă.
Volumul memorialistic cuprinde, deopotrivă, impresiile vizitei făcute alături de regele Ferdinand în Transilvania, apoi ultima întâlnire cu mama sa, ducesa de Coburg, precum și evenimente postbelice, cu simbolistică specială: deschiderea primului Parlament al României Mari, încoronarea de la Alba Iulia, un ceremonial suprem regal, ce consfințea noul statut politico-juridic al țării, toate acestea alături de eforturile sale diplomatice, pentru reconstrucția țării și ajutorarea celor săraci, a văduvelor și orfanilor de război.
Diana Mandache este un istoric, cu interes deosebit pentru istoria regalității și, în special, a Casei Regale a României. Este autoare a mai multor cărți, publicate în România, Marea Britanie și Suedia, printre care: Masoni români sub judecata comunistă. Grupul Bellu (2019), Bijuteriile Reginei Maria (2018), Mignon. Principesa României. Regina Iugoslaviei (2018), Castelul Bran (2017), Exilul Regelui (2016 și 2021), Moștenirea Elenei Lupescu și statul comunist (2017), Cotroceniul regal (2015), Balcicul Reginei Maria (2014), Regele Mihai. Album istoric (2013), Patrie și Destin (2012), Dearest Missy (2011), Marie of Romania. Images of a Queen (2007), Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania (2004).
În altă ordine de idei dar pe aceeași temă, apreciatul documentar „Maria – Inima României” prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a vieții private interesante a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, s-a căsătorit cu prințul moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în ororile Primului Război Mondial, până la victoria la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu ocolește aspecte mai puțin pline de farmec ale vieții Reginei. Fiul ei, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit rege, a alungat-o pe Maria de la curte. Și când comuniștii au ajuns la putere, au șters-o din istorie…
O epocă foarte importantă din istoria României
Filmul spune povestea unei epoci foarte importante din istoria României, privită din perspectiva Reginei Maria. Născută prințesă britanică, Majestatea Sa a fost în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Destinul ei, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa din perioada interbelică, a fost influențat de evenimentele petrecute în palatele regale ale României, în saloanele Parisului, pe străzile din New York, în Kremlin și chiar în Vestul Sălbatic. Filmul este povestit de actorul Marcel Iureș.
„Cine în România de astăzi poate rezista unei femei curajoase, frumoase și care și-a dublat dimensiunea națiunii adoptive? Asta a fost Regina Marie, acum un secol”, a comentat John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului.
Documentarul a fost realizat pe parcursul a doi ani, cu filmări în 9 țări, cu cercetări efectuate în 14 arhive naționale. Oferă publicului șansa de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți care să surprindă cât mai precis posibil realitatea acelora. ori.
„Maria – Inima României” este o producție independentă a Chainsaw Film Productions și se bucură de sprijinul Academiei Române și al Institutului Cultural Român.
Citiți și: Ce nu știați despre rochia Reginei Maria de la TNB /VIDEO