A fost inaugurat Centrul Român de Excelență pentru Inteligența Artificială în agricultură

Agricultorii români vor putea beneficia gratuit de informații importante despre plante și sol, de la Centrul Român de Excelență pentru Inteligența Artificială pe Date de Observarea Terrei pentru Agricultură inaugurat la Brașov.
Datele culese cu ajutorul unei camere și prelucrate de inteligența artificială îi pot ajuta pe fermieri să-și monitorizeze culturile în timp real și să detecteze schimbările în condițiile solului.

Irigarea și controlul dăunătorilor se pot face automatizat, eliminând astfel nevoia de muncă manuală și reducând utilizarea substanțelor chimice potențial dăunătoare.

Centrul AI va crea și hărți despre starea culturilor agricole

Programul “Copernicus” al Uniunii Europene oferă acces gratuit la date precise de observare a Terrei furnizate de sateliții Sentinel. Astfel de date vor fi folosite și de Centrul de Excelență inaugurat la Brașov, care funcționează în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania.

Pe lângă diverse aplicații care folosesc inteligența artificială, Centrul de Excelență de la Brașov va crea și hărți despre starea culturilor agricole, ce vor fi puse gratuit la dispoziția fermierilor.

Cercetătorii brașoveni de la Universitatea Transilvania, coordonați de prof. dr. ing. Mihai Ivanovici, și-au propus să creeze acest centru, focalizat pe sectorul agricol. Cercetările echipei de implementare a proiectului se vor desfășura alături de echipe din alte două universități de prestigiu din vestul Europei, respectiv Universitatea „Paul Sabatier” din Toulouse, Franța și Universitatea „Tor Vergata” din Roma, Italia.

Centrul Român de Excelență pentru Inteligență Artificială pe Date de Observarea Terrei pentru Agricultură va deveni astfel o referință pentru formarea tinerilor oameni de știință în domeniul IA pentru agricultură. Totodată, pe baza datelor de observare a Terrei folosind inteligența artificială, centrul va putea oferi fermierilor, asociațiilor de fermieri, dar și instituțiilor publice interesate, diverse hărți privind culturile agricole.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE