Este vorba despre un obiect, respectiv un quasar de 500 de trilioane de ori mai luminos decât Soarele. Cercetătorii au identificat un quasar care conține o gaură neagră supermasivă cu o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Quasarul înghite zilnic o masă echivalentă cu cea a Soarelui. Este gaura neagră cu cel mai rapid ritm de creștere detectat până acum.
Lumina emisă de acest obiect cosmic a călătorit peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ.
Puterea quasarului, cunoscut drept J0529-4351, a fost confirmată prin observațiile realizate cu Telescopul Foarte Mare din Chile. Profesorul Christian Wolf de la Universitatea Națională Australiană, coautor al studiului publicat în revista Nature Astronomy, a declarat că nu crede că acest record va fi depășit vreodată.
Lumina este emisă dintr-un „disc de acreție” care are un diametru de 7 ani lumină. Discul are o lungime de 15.000 de ori mai mare decât distanța dintre Soare și orbita planetei Neptun. Discul este locul unde se adună materia care se învârte în jurul găurii negre înainte de a trece dincolo de orizontul evenimentelor.
Când materia se lovește de altă materie în acest disc, evenimentul generează cantități uriașe de lumină și căldură.
„Arată ca celula gigantică și magnetică a unei furtuni cu temperaturi de 10.000 de grade Celsius, cu fulgere peste tot și vânt care bate atât de repede încât ar înconjura Pământul într-o secundă”, a spus Christian Wolf. „Această furtună are 7 ani lumină. Adică este cu 50% mai mare decât distanța de la sistemul nostru solar la următoarea stea din galaxie, Alpha Centauri.”, a mai spus acesta.
Cercetătorii sunt surprinși că acest quasar nu a fost descoperit mai devreme. Ei s-au declarat „șocați” că un astfel de „loc infernal” există în univers, dar și bucuroși de faptul că au reușit să îl găsească. „Natură nu face lucrurile să fie ușoare, e ceva de genul: ‘Aha, aici mi-erai!’”, au spus ei.
Citiți și: Alarmant! Tot mai puțini români fac sport