back to top
spot_img

A fost aleasă Mașina Anului 2024 în lume. Cât costă în România?

Câștigătorii ediției din acest an a concursului Mașina Anului 2024 în Lume au fost dezvăluiți recent.

Câștigătorii ediției din acest an a concursului Mașina Anului 2024 în Lume au fost dezvăluiți recent. Kia EV9, un SUV electric de dimensiuni mari produs de constructorul sud-coreean, a fost desemnat oficial Mașina Anului 2024 în Lume. Anunțul câștigătorului a fost făcut în cadrul Salonului Auto de la New York.

Un juriu compus din 100 de jurnaliști auto din 29 de țări a apreciat designul inovator, interiorul spațios cu șapte locuri și prețul competitiv al lui EV9. Bazat pe platforma E-GMP, acesta este primul model KIA echipat cu o baterie de generația a patra.

În cadrul competiției, au mai fost anunțate și alte mașini câștigătoare în funcție de categorii distincte. Astfel, noul BMW Seria 5 a fost desemnat Mașina de Lux a Anului 2024 în Lume, în timp ce Hyundai Ioniq 5 N a primit titlul de Mașina de Performanță a Anului 2024 în Lume. De asemenea, Volvo EX30 a fost recunoscută drept Mașina Urbană a Anului 2024 în Lume, iar Toyota Prius a fost onorată cu titlul de Design-ul Auto al Anului 2024 în Lume.

Vorbind despre premiul câștigat de Kia, Paul Philpott, președinte și CEO al Kia UK, a declarat pentru Autoexpress: “Aceasta este o recunoaștere fantastică pentru un vehicul atât de important din gama noastră în continuă evoluție. Este cu atât mai importantă datorită recunoașterii din partea unor jurnaliști atât de apreciați din Marea Britanie și din întreaga lume. Sunt foarte mândru de echipa Kia pentru că a adus pe piață un vehicul senzațional – devenim rapid un adevărat lider în domeniul vehiculelor electrice.”

1 aprilie 2024 Cât costă Mașina Anului 2024 în România
Cât costă Mașina Anului 2024 în România Foto KIA

Cât costă Mașina Anului 2024 în România

Pe lângă prestigiosul titlu, Kia EV9 a fost distins și cu titlul de Mașina Electrică a Anului 2024 în Lume. Anterior, modelul KIA EV9 a fost desemnat Mașina Anului 2024 în viziunea femeilor și a fost unul dintre marii finaliști în competiția NACTOY 2024.

De-a lungul celor 20 de ani de istorie a concursului, KIA a câștigat titlul World Performance Car cu EV6 GT în 2023, World Car of the Year cu modelul Telluride în 2020 și World Urban Car cu Soul EV în același an. Pentru marele premiu din acest an, KIA EV9 s-a confruntat cu alte 37 de mașini, ajungând în finală alături de BYD Seal și Volvo EX30.

În România, clienții pot opta între două niveluri de echipare pentru Kia EV9: Earth și GT Line. Acest model poate fi achiziționat în variante cu tracțiune spate sau tracțiune integrală, însă bateria rămâne aceeași pentru toate configurațiile, fiind vorba despre o unitate de 99.8 kWh. Prețurile în România pornesc de la 72.500 de euro, cu toate taxele incluse.

Versiunea cea mai eficientă este cea cu un singur motor electric de 204 cai putere și tracțiune spate, oferind o autonomie maximă de 541 de kilometri. Pentru clienții care optează pentru varianta cu tracțiune integrală, mașina este echipată cu două motoare electrice, unul pe fiecare punte, care furnizează o putere combinată de 385 de cai. În acest caz, producătorul sud-coreean promite parcurgerea unei distanțe maxime de 505 kilometri cu o singură încărcare completă.

Kia și Hyundai continuă parteneriatele cu FIFA

author avatar
Adrian Șomai

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...