Adunarea Naţională a Franţei (camera inferioară a parlamentului) a votat pentru demiterea guvernului aflat la putere de doar trei luni, fiind prima dată când acest lucru se întâmplă în Franţa din 1962.
Acest lucru sporește incertitudinea politică şi economică într-o ţară pivot a Uniunii Europene, potrivit Le Monde.
După trei ore şi jumătate de dezbateri aprinse într-o sală arhiplină, 331 de deputaţi au decis în cele din urmă să demită executivul, măsură pentru care erau necesare 288 de voturi.
Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de stânga şi extrema dreaptă. Premierul Michel Barnier urmează să-şi prezinte demisia preşedintelui Emmanuel Macron, care va trebui să numească un nou prim-ministru. Președintele Franței a anunțat că va vorbi despre acest lucru joi seară, 5 decembrie, de la ora 20.00.
Cel mai scurt mandat din Franța
Premierul Michel Barnier a reușit să rămână pe funcție timp de 2 luni și 29 de zile, a avut cel mai scurt mandat din această a V-a Republică franceză. Michel Barnier a fost numit premier pe 5 septembrie iar miniștrii săi de abia pe 21 septembrie.
Moțiunile au fost declanșate după ce Michel Barnier a utilizat articolul 49.3 din Constituție pentru a trece fără votul parlamentarilor proiectul bugetului securității sociale pentru 2025. A recurs la acest articol după mai multe zile de discuții cu diverse partide dar în special cu Reuniunea Națională.
“Avem idei diferite despre suveranitate și patriotism”, le-a spus Michel Barnier, în discursul său final, deputaților de extremă dreaptă. „Nu din vreo plăcere am prezentat aproape doar măsuri dificile în acest buget. Aș fi preferat să distribui bani”, a adăugat Michel Barnier, potrivit RFI, referindu-se la proiectul legii privind finanțarea Securității Sociale, un proiect calificat de stânga drept unul de “austeritate”. Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen a spus că guvernul Michel Barnier „trebuie înlăturat pe motiv că a ales să continue alegerile tehnocrate ale președintelui Emmanuel Macron, ales în 2017 și în 2022”.
În ultimii 66 de ani de când există a 5-a republică franceză, o singură moțiune de cenzură a fost adoptată, în octombrie 1962, iar aceasta a dus la demisia guvernului Georges Pompidou. La acel momentr, generalul de Gaulle a decis dizolvarea Adunării Naționale. În prezent, potrivit RFI, acest lucru nu este posibil deoarece Constituția îi interzice lui Emmanuel Macron să dizolve Adunarea Națională într-un interval de un an de la alegerile legislative anticipate (nu mai devreme de iulie 2025).
Citiți și: Guvernul francez ar putea fi dat jos pentru prima dată în ultimii 60 de ani