Îndulcitorul neotam pentru prăjituri și băuturi poate deteriora peretele intestinal, au constat oamenii de știință. Înlocuitorul de zahăr E961 care se folosește în industria alimentară poate avea un “efect toxic asupra sănătății”, potrivit unui studiu care a descoperit că îndulcitorul poate afecta bacteriile intestinale.
Îndulcitorul care provoacă deteriorarea intestinelor
Un îndulcitor utilizat în prepararea prăjiturilor, a băuturilor răcoritoare și a gumei de mestecat poate dăuna grav sănătății oamenilor prin slăbirea intestinului, potrivit unui nou studiu. Consumul chiar și a unei cantități mici de îndulcitor neotam poate duce la apariția sindromului intestinului iritabil, a rezistenței la insulină și chiar a septicemiei, o afecțiune care ucide anual aproximativ 40.000 de persoane în Marea Britanie.
Cercetătorii au subliniat faptul că unii dintre îndulcitorii noi care dau produselor alimentare un gust foarte dulce pot avea un “efect toxic” asupra sănătății. Dr. Havovi Chichger, autorul principal al studiului, a declarat că, deși îndulcitorii ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la zahăr, unii ar putea dăuna consumatorilor.
Ce este neotamul
Neotamul este un îndulcitor artificial şi potenţiator de aromă. Acest compus este de aproximativ 7.000-13.000 de ori mai dulce decât zahărul şi de 35-60 de ori mai dulce decât aspartamul. E961 a fost descoperit în 1990 şi aprobat în SUA în 2002.
Neotamul a fost dezvoltat în 2002 ca înlocuitor al aspartamului, un îndulcitor care a stârnit îngrijorări, și a devenit utilizat pe scară largă în ultimii ani în băuturile și produsele alimentare vândute în Marea Britanie. Acesta este adesea menționat ca E961 pe lista de ingrediente care se găsește pe etichetele produselor.
Chichger, profesor asociat la Universitatea Anglia Ruskin, și coautorul studiului, Dr. Aparna Shil, de la Universitatea Jahangirnagar, din Bangladesh, au declarat că neotamul reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece ar putea afecta intestinul prin îmbolnăvirea “bacteriilor bune” și invadarea peretelui intestinal. Asta înseamnă că ar putea duce la îmbolnăvire, dpentru că bariera epitelială, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.
Aceștia și-au publicat descoperirile, despre care au spus că sunt primele care arată că neotamul poate avea acest impact dăunător asupra bacteriilor intestinale sănătoase, în revista medicală Frontiers in Nutrition.
Ce alți îndulcitori au efecte nocive
Cercetări anterioare, inclusiv cele efectuate de Chichger, au constatat că și alți îndulcitori comuni – cum ar fi zaharina, sucraloza și aspartamul – pot avea acest efect nociv.
“În prezent, există o conștientizare tot mai mare a impactului pe care îl au asupra sănătății îndulcitori precum zaharina, sucraloza și aspartamul, lucrările noastre anterioare demonstrând problemele pe care le pot cauza peretelui intestinal și daunele aduse “bacteriilor bune” care se formează în intestinul nostru. Acest lucru poate duce la o serie de potențiale probleme de sănătate, inclusiv diaree, inflamații intestinale și chiar infecții precum septicemia, dacă bacteriile ar intra în fluxul sanguin. Prin urmare, este important să studiem și îndulcitorii care au fost introduși mai recent, iar noua noastră cercetare demonstrează că neotamul provoacă probleme similare, inclusiv îmbolnăvirea bacteriilor intestinale.” a spus Chichger.
Chiar și o cantitate mică de neotam ar putea fi dăunătoare
Coautorii au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a analiza “efectele toxice ale unora dintre îndulcitorii artificiali care au fost dezvoltați mai recent”, având în vedere utilizarea lor pe scară largă. Unii dintre cei mai noi îndulcitori utilizați produc un gust dulce de 1.000 de ori mai dulce decât zahărul.
Chiar și o cantitate mică de neotam ar putea fi dăunătoare, a subliniat Chichger. “Chiar și atunci când am studiat neotamul la concentrații foarte mici, de 10 ori mai mici decât doza zilnică acceptabilă, am observat ruperea barierei intestinale și o schimbare a bacteriilor către un comportament mai dăunător, inclusiv o invazie crescută a celulelor intestinale sănătoase, ceea ce a dus la moartea celulelor. Acest lucru poate fi legat de probleme precum bolile intestinului iritabil și septicemia”, a spus ea, notează The Guardian.
În 2010, neotamul a fost declarat “sigur pentru utilizare”
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a decis în 2010 că neotam este “sigur pentru utilizare”. De atunci, utilizarea sa a fost aprobată în peste 35 de țări.
Dar EFSA revizuiește în prezent siguranța neotamului ca parte a ceea ce Chichger a spus că este o serie de evaluări ale riscurilor bazate pe dovezi care ar putea duce la o reevaluare a anumitor îndulcitori.