Trandafirii nu sunt doar simboluri ale frumuseții și iubirii sau aroma parfumurilor de lux, ci și ingrediente versatile cu numeroase beneficii pentru sănătate și frumusețe. Bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, petalele de trandafir sunt folosite de secole în diverse practici de îngrijire a pielii. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale petalelor de trandafir!
Știai că toate petalele de trandafiri sunt comestibile, iar unele sunt chiar mai aromate și mai delicioase decât altele. Cu toate acestea, este important să rețineți că singurele petale de trandafir pe care le puteți folosi și ingera, sunt de la trandafiri care au fost cultivați organic, fără utilizarea de insecticide și/sau fungicide.
Petalele de trandafiri, beneficii și utilizări
Petalele de trandafir au multiple beneficii pentru sănătate și frumusețe: hidratare (mențin pielea hidratată și catifelată); anti-îmbătrânire (antioxidanții din petale ajută la reducerea semnelor îmbătrânirii); calmare (au efecte calmante și antiinflamatorii asupra pielii) și aromaterapie (aroma naturală a trandafirilor ajută la relaxare și reducerea stresului).
Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Bulgaria au descoperit multiple beneficii și utilizări uimitoare ale petalelor de trandafir. Iată care sunt acesta și cum le puteți integra în rutina zilnică!
„Puterea vindecătoare a trandafirilor este cunoscută de secole. Până în anii 1930, trandafirii au fost folosiți ca medicament oficial atât pentru tratamente topice, cât și pentru cele interne. Nu doar petalele, ci și măceșele și uleiurile. Dar totuși de ce sunt trandafiri atât de speciali? Beneficiile acestora sunt multiple, precum: astringenți; antivirali; antibacteriani; antiseptici; antiinflamatori; antidepresivi; antispastici; stimulatori digestivi; expectoranți; plin de antioxidanți și nu în ultimul rând afrodisiaci!. Deși un buchet perfect de trandafiri de la florărie poate avea un parfum minunat, este indicat să nu folosiți acele petale, deoarece de obicei sunt cultivați cu o mulțime de substanțe chimice și îngrășăminte.
Ce petale de trandafiri puteți alege, dacă nu puteți salva petale de trandafir de la florărie și cum le putem obține? Cea mai bună opțiune este creșterea propriilor trandafiri. Alegeți cele mai intens parfumate și mai aromate soiuri de trandafiri franțuzești, acestea tind să fie roșii, albe, roz pal sau galbene. Trandafiri roșii pot adăuga culoare siropurilor și ceaiurilor, trandafirii roz o aromă delicată dulcețurilor și șerbeturilor, în timp ce trandafirii galbeni pot aromatiza sarea sau bilele de baie.”
Citește și: Hidratare corectă vara. Sfaturi de la Cori Grămescu
Cu atât de multe specii și soiuri de trandafiri disponibile este greu de știut care dintre ele vor trece atât testul gustativ, cât și cel al mirosului. Singura modalitate de a ști dacă vă veți bucura de petalele atât pentru consum, cât și pentru alte produse cosmetice, este să le degustați.
Multe rețete necesită petale de trandafiri uscate, așadar trebuie să vă recoltați propriile petale de trandafiri, iar cel mai bun moment al zilei este dimineața devreme, imediat după răsăritul soarelui. După cules, trandafirii se pun într-un coș, sau un recipient tip farfurie mare, feriți de razele soarelui. Cel mai bine este dacă se pot usca într-un loc umbrit, care este, de asemenea, bine ventilat. Întoarceți trandafirii de câteva ori pe zi până când sunt suficient de uscați pentru a smulge cu ușurință petalele. Apoi lăsăți petalele libere să se usuce încă o zi, până când nu sunt umede și sunt gata pentru a fi puse în borcane curate, cu capac.
Cum puteți utiliza petalele de trandafir
Ceai de trandafiri – Ceaiul de trandafir este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și pentru faptul că ajută la reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, este bun pentru digestie și hidratare. Se obține adăugând petale de trandafiri uscate într-o ceașcă de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute.
Săpun de trandafiri – Petalele de trandafir sunt încorporate în săpunuri naturale, fie ca extract, fie ca petale întregi. Se pot folosi baze de săpun gata preparate la care se adaugă extract de trandafir și petale mărunțite. Săpunul din petale de trandafiri oferă o experiență de curățare delicată și aromată, fiind benefic pentru toate tipurile de piele datorită proprietăților sale hidratante și antiinflamatorii.
Ulei de trandafiri – Dacă sunteți în căutarea beneficiilor produselor de înfrumusețare naturale, merită cu siguranță să învățați cum să vă faceți propriul ulei de trandafiri. Uleiul de trandafir este cunoscut pentru faptul că: hrăneste și regenerează țesuturile pielii; curăță și ameliorează iritațiile și ajută la menținerea tonusului pielii. Uleiul de trandafiri poate fi adăugat în unturi și creme de corp, balsamuri de buze și săpunuri de casă, sau folosit ca atare pentru un masaj relaxant al picioarelor. De asemenea, uleiul de trandafiri poate fi folosit și ca tratament pentru păr, deoarece hrănește în profunzime firul de păr și oferă strălucire. Se obține prin infuzarea petalelor de trandafiri uscate în ulei de bază (de obicei ulei de migdale, jojoba sau ulei de semințe de struguri) pentru câteva săptămâni, apoi se strecoară.
Apă de Trandafiri- Este un tonic facial excelent, care calmează și hidratează pielea. Poate fi folosită și pentru a împrospăta aerul din casă sau adăugată în diferite preparate culinare. Se obține prin fierberea petalelor de trandafir în apă, după care se strecoară lichidul obținut.
Oțet de Trandafiri – Calmează arsurile solare și mâncărimile cauzate de mușcăturile de insecte, este minunat pentru clătirea părului, oferindu-i strălucire și reducând mătreața; poate fi folosit ca toner pentru piele sau în salate ca dressing aromat. Așadar, dacă doriți să impresionați cu abilitățile de gătit, asigurați-vă că aveți la îndemână niște oțet cu petale de trandafir. Pentru a obține oțetul de trandafiri, se infuzează petalele în oțet de mere pentru câteva săptămâni, apoi se strecoară.
Bile de baie cu trandafiri – Din când în când, avem nevoie de o baie liniştitoare pentru a scăpa de stresul zilnic și nu există o modalitate mai bună de a face acest lucru decât cu aroma parfumată a trandafirilor. Bilele de baie cu trandafiri transformă baia într-o experiență relaxantă și luxuriantă, eliberând uleiuri esențiale și arome plăcute care ameliorează anxietatea, calmează mintea și corpul. Amestecați petale de trandafir uscate cu bicarbonat de sodiu, acid citric, sare Epsom și uleiuri esențiale, după care modelați bilele și lăsați la uscat.
Sare de baie cu trandafiri – Dacă nu aveți toate ingredientele sau formele pentru bile de baie puteți combina petale uscate de trandafir cu sare Epsom relaxantă sau sare de mare. În funcție de preferințe, se pot adăuga și uleiuri esențiale pentru o aromă suplimentară. Sarea de baie cu trandafiri este perfectă pentru relaxare și detensionare. Adaugați câteva linguri în apa caldă a băii pentru a vă bucura de o piele catifelată și un sentiment general de bine.
Cum se prepară mierea de trandafiri
Nu numai că are un gust uimitor, dar este excelentă pentru calmarea durerilor de gât datorită proprietăților antibacteriene ale mierii. Se obține prin infuzarea petalelor de trandafir în miere pentru a obține o aromă delicată. Aveți nevoie de petale de trandafiri uscate (suficiente pentru a umple un borcan) și miere crudă (suficientă pentru a acoperi petalele).
Adaugați mierea peste petale uscate, amestecați bine și lăsați să se infuzeze timp de 3-14 zile înainte de utilizare. Mierea de trandafir poate fi folosită că îndulcitor natural în ceaiuri, iaurturi sau deserturi.
Indiferent de forma în care alegeți să le folosiți, petalele de trandafir pot aduce un strop de lux și numeroase beneficii în viața zilnică.