Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.32, avea să se întâmple cea mai mare tragedie din România ultimilor 20 de ani. În acea seară, fumul gros, arzător şi focul nemilos au mistuit rapid, în doar câteva secunde, zeci de suflete nevinovate. S-au schimbat guverne, au fost arestări, demiteri şi demisii.
Opt ani în care nu s-a întâmplat nimic. Opt ani în care tragediile care au urmat au pus aceleași probleme, aceleași dileme și aceași întrebări. S-au rotit și s-au schimbat alianțele politice, prin înțelegeri în spatele ușilor închise.
La aproape opt ani de la incendiul din clubul Colectiv, România a fost din nou prinsă nepregătită de un incendiu de mari dimensiuni, cu zeci de răniți care au suferit arsuri grave, după exploziile de la stația GPL din Crevedia. Spitalele de arși din străinătate au reprezentat și de această dată cea mai bună opțiune. România nu are nici în 2023 spitale pentru tratarea marilor arși.
Speranţe. Vise. Tinereţe. Aspiraţii…
Toate s-au făcut scrum şi s-au înalţat odată cu fumul gros, vineri, 30 octombrie, când infernul s-a dezlănţuit fără milă în clubul „Colectiv“, de pe strada Tăbăcarilor. Cei mai norocoşi au învins iadul. Şi au reuşit să iasă. Alţii s-au salvat şi s-au reîntors după cei dragi. Nu au mai ieşit nici ei. Au fost cupluri care aşteptau să se căsătorească, dar care au murit împreună. Alţii au fost salvaţi de o bere sau de o banală întârziere la serviciu.
Au fost schimburi de vieţi pentru doar 100 de lei. Au fost ţipete, urlete şi multă disperare. Au fost eroi.Poveşti nescrise. Fum. Flăcări nemiloase. Vineri noapte s-a ars în carne vie. Să fi fost destin? Să fi fost noroc? Să fi fost soartă? Cine poate şti… Multe întrebări fără răspuns. Singura certitudine: s-a produs cea mai mare tragedie a ultimilor 20 de ani.
64. În fiecare candela aprinsă e o poveste
E un tânăr care a plecat mult prea devreme. E zâmbetul unei fete frumoase. E un ultim telefon și un ultim mesaj lăsat pe Facebook. E un erou care putea sa se salveze, dar care ales să lupte cu flăcările și să salveze alte două persoane. E un strigăt de ajutor. E o mână întinsă spre salvare. E scena și muzica dinaintea morții. La ora 10.32 s-a dezlănţuit infernul.
Opt ani de la Colectiv. România rămâne locul în care nu s-a întâmplat/schimbat nimic.
Piedone a stat în închisoare un an și o lună, el fiind încarcerat la Penitenciarul Jilava
Fostul primar Cristian Popescu-Piedone – condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în mai 2022, la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv și aflat în penitenciar – a fost pus în libertate, pe motiv că „fapta nu există.”
Condamnările în procesul Colectiv, dispuse la aproape 7 ani de la tragedie
În mai 2022 – la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață – Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv – cel privind autorizațiile de funcționare date clubului – sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei.
- Piedone – care între timp fusese ales primar al Sectorului 5 – a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce în prima instanță, Piedone primise 8 ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv.
- Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.
De altfel, majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.
Piedone a fost acuzat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin faptul că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.
Pedepsele definitive în dosarul Colectiv
- Cristian Popescu-Piedone – 4 ani de închisoare cu executare
- patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu – 11 ani si 8 luni de închisoare
- patronul Clubului Colectiv Costin Mincu – 8 ani
- patronul Clubului Colectiv Paul Gancea – 6 ani și 4 luni
- pirotehnistul Viorel Zaharia – 6 ani și 10 luni
- George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni
- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
- Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
- Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.
CITEȘTE ȘI:
Vești bune pentru pasagerii care au probleme cu zborurile Wizz Air. Unde se pot depune reclamațiile