În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sărbătoarea are o mare însemnătate și de aceea este bine să știți mai multe despre importanța acestei zile.
Biserica i-a închinat Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului, 6 sărbători: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea capului (29 august), prima si a doua aflare a Capului (24 februarie) și a treia aflare a Capului său (25 mai).
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.
Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria, fiind cel care a anunțat și pregătit timpul mesianic – cel care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ. Din acest motiv este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului, iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de „Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Deşi multă lume spune că pe această dată este Sfântul Ion, corect se spune, de fapt, Sfântul Ioan, aşa fiind el trecut în toate calendarele creştin-ortodoxe. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul pruncilor
Sărbătoarea Sfântului Ioan este precedată de Bobotează, o sărbătoare extrem de importantă care simbolizează botezul Domnului Iisus Hristos. Boboteaza (Botezul Domnului) este una dintre cele mai importante sărbători ale anului deoarece se sfinţesc toate apele.
La sate, oamenii țin ziua de sfântul Ioan cu strictete pentru ca acesta să le ferească animalele din calea celor sălbatice și să țină incendiile departe de gospodării. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși.
Începând cu Sfântul Ioan se spune că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară Ziua Furcii.
Tot de Sfântul Ioan au loc trei tradiții respectate cu strictețe chiar și în ziua de azi: Iordănitul, Iordăneala și Vergelul.
Cui spunem La Mulți Ani pe 7 ianuarie
Aproape 2 milioane de români își serbează onomastica luni, pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Românii sărbătoresc prin participarea la slujbe religioase și petreceri în familie.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 1.953.014 români, dintre care 1.296.437 bărbaţi şi 656.577 femei. Cei mai mulţi sărbătoriţi sunt cei cu prenumele Ioan – 436.873 şi Ionuţ – 366.329.
Lor li se adaugă cei care se numesc Ion – 319.994, Ionel – 131.634, Nelu – 19.867, Ivan – 7.931, Jan – 4.363, Ionică – 4.361, Jean – 3.307 şi Ioniţă – 1.778.
Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana – 394.552. De Sfântul Ioan mai sunt sărbătorite şi cele care se numesc Ionela – 148.488, Oana – 71.757, Ionica – 19.006, Nela – 10.645, Ionelia – 6.752, Jana – 4.665, Ionuţa – 579 şi Onuţa – 133.
Citiți și: Patriarhul Daniel oficiază ceremonia Sfinţirea Mare a Apei la Bobotează