Echipele israeliene de fotbal SC Dimona și Shimshon Tel Aviv au stabilit un nou record mondial pentru cea mai lungă serie de penalty-uri, luni seara, ajungându-se la un total de 56 de lovituri de la 11 metri consecutive pentru desemnarea câștigătoarei, potrivit agentiei de presa Xinhua. Recordul a fost realizat în timpul unui meci de baraj pentru promovarea în liga a treia israeliană, desfășurat în localitatea Dimona, situată în deșertul Negev.
După ce scorul a fost egal la finalul celor 120 de minute de joc, SC Dimona a câștigat meciul cu 23-22 la loviturile de departajare, fiecare echipă executând câte 28 de penalty-uri. Ultima și cea de-a 56-a lovitură de la 11 metri a fost executată de portarul echipei Shimshon, Avihay Dahan, dar a fost apărată de portarul echipei Dimona, Gal Navon, încheind astfel o sesiune de lovituri de departajare care a durat aproximativ 45 de minute, potrivit celor de la Ziare.com.
Un deliciu pentru spectatorii prezenți în tribunele stadionului din deșertul Negev, nu-i așa?!
A new world record was set tonight in Israel. M.S. Dimona beat Shimshon Tel Aviv 23:22 in a penalty shootout in the third league playoff semifinal. In the historic duel, 56 penalties were kicked, more than the 54 penalties kicked in March 2022, when Washington beat Bedlington in… pic.twitter.com/U2v7DikKT6
— Sport5 (@sport5il) May 21, 2024
Recordul anterior de penalty-uri a fost stabilit în Marea Britanie
Recordul anterior pentru cele mai multe lovituri de departajare era de 54 și fusese stabilit în martie 2022, într-un meci dintre Washington și Bedlington, în cadrul Cupei Memoriale “Ernest Armstrong” din Anglia.
În acel meci, după 120 de minute de joc între echipele din liga a 10-a engleză, Washington și Bedlington, scorul a fost 3-3. Meciul s-a încheiat cu victoria echipei Washington, scor 25-24, după executarea a 54 de penalty-uri, dintre care cinci au fost ratate, stabilind un record absolut pentru acea vreme.
Recordul anterior acestuia, stabilit în 2005, a fost înregistrat într-un meci din Namibia, unde echipa KK Palace a învins Civics cu scorul de 17-16, după 48 de penalty-uri.
24 de penalty-uri într-un meci de Gold Cup
În vara lui 2021, un alt record a fost stabilit în calificările Gold Cup, în meciul dintre Guatemala și Guadalupe. După un scor de 1-1 la finalul celor 90 de minute, s-au executat 24 de penalty-uri, Guadalupe câștigând cu 10-9, după ce au fost transformate 19 lovituri și ratate 5. Jucătorul Ceballos de la Guatemala a fost ghinionistul meciului, fiind singurul care a ratat două penalty-uri.
În 2022, un turneu de fotbal pentru liceeni din Coreea de Sud a necesitat 62 de penalty-uri pentru a desemna câștigătoarea, după un scor de 0-0 în timpul regulamentar. Din cele 62 de execuții, doar 3 au fost ratate, două dintre ele nereușind să nimerească poarta, iar una fiind parată de portar. Sigur, meciul nu era însă unul profesionist, ceea ce face ca recordul stabilit atunci să nu fie luat în calcul de Cartea Recordurilor.
Când au fost introduse loviturile de la 11 metri în fotbal
Introducerea penalty-ului în fotbal datează de la finalul secolului al XIX-lea. Pe 2 iunie 1891, International Football Board a adoptat legea penalty-ului la propunerea Federației Irlandeze de Fotbal. Ideea a fost prezentată de William McCrum, un portar de la FC Milford din Irlanda.
În prezent, toate marile competiții de fotbal – naționale și internaționale – folosesc regula departajării prin penalty-uri pentru meciurile eliminatorii. Înainte de introducerea acestei reguli, partidele erau rejucate, de obicei a doua zi. Având în vedere numărul mare de evenimente din fotbalul modern, rejucarea unor partide nu s-ar mai dovedi a fi sustenabilă pentru organizarea competițiilor.
Prima dată când loviturile de departajare au decis un meci de Cupa Mondială a fost în 1982, la ediția organizată în Spania. În semifinală, Germania de Vest a învins Franța cu 5-4 la penalty-uri, după ce scorul era 3-3 la finalul prelungirilor, potrivit FIFA.
Primul penalty oficial din lume a fost acordat echipei Airdrieonians în 1891, la Broomfield Park. Prima lovitură de pedeapsă din Football League a fost acordată echipei Wolverhampton Wanderers în meciul împotriva lui Accrington, disputat pe stadionul Molineux pe 14 septembrie 1891.
Corvinul Hunedoara câștigă Cupa României după loviturile de departajare