5 sfaturi despre cum să previi burnout-ul. Burnout-ul este considerat o afecțiune complexă care asociază epuizarea mentală, fizică și emoțională și care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Burnout-ul rămâne în continuare un subiect sensibil în mediul profesional și poate duce la infertilitate.
Burnout-ul lovește în mod subtil, iar atunci când vine vorba de maternitate, urmările nu sunt deloc ușoare: descurajare, deprimare, lipsa puterii și a dorinței de a lupta direct cu problema apărută. Toate aceste cauze pot duce la infertilitate.
5 sfaturi pe care le poți urma pentru a preveni stările de oboseală și epuizarea cronică aka burnout
- Setează bariere sănătoase între viața personală și cea profesională
Pentru a elimina stresul, anxietatea și neliniștea este foarte important să fii atent la sarcinile pe care ți le atribui și la eforturile pe care le depui pentru îndeplinirea acestora. Iar dacă lucrezi de acasă, separarea biroului de spațiul personal poate să te ajute mental la crearea unui echilibru. Pauzele și timpul cu tine sunt cele care te deconectează pentru câteva momente, pentru ca ulterior să fii productiv la locul de muncă și în stilul acesta să eviți orele peste program.
- Creează-ți o dietă alimentară echilibrată
Unul dintre factorii importanți care contribuie la apariția burnout-ului este chiar alimentația. O alimentație bogată în zahăr și carbohidrați rafinați contribuie la apariția stărilor de oboseală și la apariția anxietății. Tocmai de aceea, o alimentație echilibrată care să conțină ingrediente precum semințele de in și nucile, bogate în fibre și Omega-3, carnea roșie bogată în fier, fructele și legumele care conțin și ele, vitamine și sunt bogate în potasiu este necesară în a preveni burnout-ul.
- Oferă-i corpului tău suplimentele alimentare de care are nevoie
Suplimentele alimentare sunt concepute pentru a completa dieta zilnică normală de vitamine și minerale. Acestea dețin un rol important în prevenirea stărilor de burnout, fiind cele care oferă un scut corpului prin întărirea sistemului imunitar. Aceste suplimente conțin bacterii prietenoase care stimulează producţia de anticorpi și protejează organismul împotriva invadatorilor nocivi.
- Bucură-te de mișcare zilnică
Se spune că atunci când îți pui corpul în mișcare, acesta eliberează endorfine și, astfel, ai parte de stări de relaxare și fericire, care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, a somnului și a nivelului de concentrare. Astfel, prin intermediul sportului, reușești să reduci stresul, anxietatea și să te bucuri de micile ritualuri ale vieții, în același timp, potrivit specialiștilor Vedra.
- Acordă importanță pasiunilor tale
În momentele de oboseală cronică, pasiunile ajung să ocupe ultimul loc în viața ta, iar pe lângă stările negative, lipsa acestora duc și la apariția sentimentului de vinovăție. Redescoperirea pasiunilor te poate ajuta să te deconectezi pentru câteva momente și să trăiești prezentul, eliminând grijile legate de locul de muncă sau cele personale.
Citește și: Premenopauza: cum putem reface echilibrul hormonal
Burnout-ul duce la infertilitate
Dar cum să recunoști dacă te confrunți într-adevăr cu burnout sau dacă este doar o perioadă deosebit de stresantă prin care treci?
„Burnout-ul reprezintă o cauză clară de infertilitate. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice, pot împiedica atât fertilizarea ovocitului, cât și embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturala sau FIV. Tratamentele de la Sovata vin în întâmpinarea persoanelor care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, simple; a persoanelor care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni înghețați), șansele de reușită crescând în aceste cazuri simțitor.
De reținut că, pentru rezultate optime, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, iar în cazuri speciale, cu 3 – 4 luni înainte. De asemenea, se iau în considerare: posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament, endometru nedezvoltat (incapabil de nidație), insuficiență ovariană (forma incipientă), stări cronice de oboseală, stres accentuat, inflamații pelvine cornice și consecințele acestora”, punctează medicul ginecolog George Vasilescu.
Azi, simptomele care pot ridica femeilor semne de întrebare cu privire la gradul lor de fertilitate sunt clare. Cum le recunoști? Primul și cel mai evident „semn” îl reprezintă lipsa instalării stării de graviditate. Apoi, avem prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularității menstruale (dureri menstruale intense, menstruații foarte abundente sau, din contră, reduse cantitativ, menstruații pe perioade excesiv de lungi sau extrem de scurte, menstruații care apar rar sau mai des decât de obicei.
Citește și: Roșiile, inamicul cancerului. Dezvăluirea medicului nutriționist Mihaela Bilic
“Stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate”
„Poate părea mai greu de crezut, dar stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Persoanele stresate și obosite, mereu preocupate și îngrijorate obțin mai greu o sarcină. În timpul stresului sunt activați hormoni specifici care mențin organismul într-o stare de <alarmă>. Pe de altă parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obține o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiții de relaxare, liniște, când grijile sunt lăsate la o parte. De exemplu, multe sarcini se obțin în concediu sau când stresul zilnic s-a mai diminuat.”, adaugă specialistul.
Băile sărate și nămolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane să devină mame. În primul rând, Sovata este o stațiune cu un climat blând, ușor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor găsi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice.
„Un prim factor al infertilității, stresul, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se știe că inflamația peste anumite limite este dăunătoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent <atacului> factorilor inflamatori provocând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, sunt asociate în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamația peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata.”, punctează dr. Vasilescu.