Marţi, 21 mai, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Constantin şi Elena, ocazie cu care aproape două milioane de români îşi serbează ziua de nume. Cu acest prilej le urăm „La Mulți Ani!” și numai bucurii tuturor celor care sărbătoresc ziua onomastică.
Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena. Deși aceștia au trăit la aproape două secole după Apostoli, memoria și evlavia Bisericii îi păstrează și îi cinstesc pe Împărații Constantin și Elena ca Sfinți Întocmai cu Apostolii.
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a intrat într-o perioadă de maximă înflorire, sunt serbaţi pe 21 mai, atât de bisericile ortodoxe, cât şi de cele romano-catolice. Datorită sfinţilor Constantin şi Elena, creştinismul a devenit religie, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.
Constantin cel Mare a fost primul fiu a lui Constantius Chlorus și al Elenei. A fost proclamat în august în anul 306, moment în care îi conferă mamei sale, Sfânta Elena, titlul de „Nobilissima Femina” (Doamna prea nobilă), iar în anul 325, îi acordă distincția de „Augusta”, potrivit crestinortodox.ro. Acesta a intrat în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcţia pe care o deţinea Constantin.

Împărăteasa Elena a descoperit crucea pe care a fost răstignit Hristos
Împăratul Constantin s-a stins din viață în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veşnice a mamei sale, Elena.
Împărăteasa Elena a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.
Sfinții Constantin și Elena: Ziua praznicului este importantă
De-a lungul timpului, de sărbătoarea creştină din data de 21 mai s-au legat o serie de obiceiuri pe care oamenii le păstrează cu sfinţenie pentru a avea o vară bogată. În această zi, mulţi agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, iar în unele regiuni ale ţării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz şi mei. Se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca.
Tot la 21 mai, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi pe timpul păşunatului. Ca să alunge duhurile necurate, femeile tămâie şi stropesc cu aghiasmă prin gospodărie. În timpul domniei sale, Împăratul Constantin a adoptat o serie de măsuri în favoarea Bisericii şi ale preoţilor. Iar despre mama lui, Împărateasa Elena, se spune că şi-ar fi eliberat sclavii şi i-ar fi ajutat pe creştinii persecutaţi.
Ziua praznicului este importantă şi pentru păstori: ei îşi aleg atunci baciul, stabilesc locul unde vor poposi stânele pe timpul verii. Păstorii îşi aleg în ziua de Ispas paznicii care trebuie să le păzească turmele când sunt la păşune.

De Sfinții Constantin și Elena: Pentru ca voia bună să se adune în familie
Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena corespunde în calendarul popular cu sărbătoarea populară numită Constantinul Puilor sau Constantin Graur, o sărbătoare împodobită cu datini, adresată păsărilor de pădure. Tradiţiile practicate în această zi aduc spor şi sănătate gospodarilor care le împlinesc. În calendarele populare, această zi era cunoscută mai degraba sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinu Puilor”, pentru că, din această primă zi a verii, păsările din pâdure încep să-şi înveţe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).
În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.
Vă reamintim că, de Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aproape două milioane de români îşi serbează ziua de nume. Dacă nu aveţi idei, găsiţi aici mesaje, felicitări şi urări pentru cei care îşi serbează onomastica pe 21 mai.

Citiți și: „Inimă de România”. Preotul Cristian Dragomirescu, expoziție de icoane la Londra /Galerie Foto