Data de 15 septembrie va marca Ziua Metrologiei în România, cu celebrare anuală, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Dacă până acum, potrivit Hotărârii nr. 879, din 6 septembrie 2001, adoptată de Guvern, „Ziua metrologiei” era celebrată în cea de-a doua duminică din luna septembrie, anul acesta ea este celebrată pe 15 septembrie, ziua în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga Legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri și greutăți, în România.
Mai exact, la 15 septembrie 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, promulga Legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri și greutăți, în România, care avea să intre în vigoare la 1 ianuarie 1866.
Aceasta este considerată prima lege a metrologiei din țara noastră, ce devenea a 16-a din lume care a adoptat Sistemul Metric de unitați de măsură creat în Franta, în 1799.
Într-o accepțiune generală, metrologia este știința măsurării
Exactitatea și trasabilitatea rezultatelor măsurărilor sunt caracteristici metrologice esențiale în evaluarea conformității, domeniu vast, prin care se asigură verificarea respectării cerințelor referențialelor din toate sferele de activitate.
”Recunoscând importanța măsurărilor în dezvoltarea economico-socială a țării, Guvernul României, prin HG 879/2001 a stabilit ziua metrologiei, cu celebrare anuală. Această sărbătoare îmi oferă prilejul de a transmite un mesaj de respect și prețuire tuturor celor care activează în domeniul măsurărilor. La Mulți Ani, dragi colegi!”, este mesajul transmis de Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României.
Pe plan international, Ziua Mondială a Metrologiei se serbează pe 20 mai
Ziua Mondială a Metrologiei este o sărbătoare anuală a semnării Convenţiei metrului la 20 mai 1875 de către reprezentanţii a şaptesprezece naţiuni.
Convenţia a stabilit cadrul pentru colaborarea globală în ştiinţa măsurării şi în aplicaţiile sale industriale şi comerciale. Scopul iniţial al Convenţiei metrului – uniformitatea la nivel mondial a măsurătorilor – continuă să fie la fel de important şi astăzi ca în anul 1875.
Dezvoltarea unui sistem universal de măsurare a avut o importanţă deosebită în societate, constituind o parte esenţială a regulilor de bază ale acesteia.
- Mai exact, metrologia are un impact major, permiţând facilitarea comerţului, creşterea calităţii produselor şi serviciilor, sporirea încrederii consumatorilor, a siguranţei şi sănătăţii populaţiei şi a protecţiei mediului.
- Metrologia joacă un rol important în adoptarea progresului ştiinţific şi tehnologic, în proiectarea şi eficientizarea producţiei de bunuri, în conformitate cu necesităţile consumatorilor.
- Ca urmare a tendinţei de globalizare a comerţului, investiţiilor şi producţiei industriale, a dezvoltării standardelor internaţionale pentru toate tipurile de bunuri şi servicii şi a impactului tehnologiei înalte în majoritatea sectoarelor economiei, metrologia a atins un nivel de importanţă strategică, atât în economie, cât şi în societate.
În cazul măsurărilor din domeniul reglementat, Organizaţia Internaţională de Metrologie Legală (OIML) aplică un acord asemănător, cunoscut sub numele de Acordul OIML de Recunoaştere Reciprocă (OIML MAA).
OIML MAA stabileşte încrederea reciprocă a semnatarilor în evaluarea mijloacelor de măsurare şi acceptarea reciprocă a rezultatelor evaluărilor.
Activitatea institutului de metrologie, s-a structurat încă de la început pe:
- menţinerea etaloanelor naţionale la nivelul performanțelor metrologice corespunzătoare pe plan internaţional;
- asigurarea uniformităţii măsurărilor și transmiterea unităţii de măsură;
- elaborarea unor metode moderne de măsurare, etc.
Toate aceste lucruri fac ca Institutul Național de Metrologie să fie garantul exactităţii, a comparabilităţii și a trasabilităţii măsurărilor efectuate în România la etaloane recunoscute internaţional. Institutul Național de Metrologie menţine, dezvoltă și operează 23 de etaloane naţionale și peste 70 de etaloane de referinţă, care asigură racordarea rezultatelor la SI.
Prin activitatea de cercetare desfăşurată în vederea elaborării de metode de etalonare și verificare precum și pentru realizarea de mijloace de măsurare, institutul de metrologie se aseamănă cu institutele de cercetare departamentale.
CITIȚI ȘI: