Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, vorbire în deșert etc, potrivit crestinortodox.ro.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin. Credincioșii care țin postul Crăciunului sunt sfătuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.
Postul Crăciunului – Lucruri bine de știut
Pentru persoanele care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi (pe data de 7 ianuarie) postul Crăciunului începe pe 28 noiembrie și se termină pe 6 ianuarie.
Rânduielile creștine impun câteva restricții, printre care zile în care nu se săvârșește Taina Cununiei în Biserică. Potrivit calendarului ortodox, cununia religioasă nu se poate organiza în Biserică în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești.
Pe durata Postului Crăciunului, credincioșii sunt încurajați să respecte anumite reguli care ajută la curățirea trupului și a sufletului. Printre acestea se numără: abstinența de la consumul de carne, lactate și ouă; Evitarea petrecerilor zgomotoase și a exceselor de orice fel; Limitarea activităților care pot distrage de la rugăciune și introspecție; Evitarea certurilor, a vorbelor urâte și a comportamentelor egoiste; Scopul postului este de a încuraja modestia, autocontrolul și o viață spirituală mai profundă.
Postul Crăciunului. Care sunt perioadele lungi de post într-un an
Postul Mare sau Postul Paștelui. Se mai numește și Postul Păresemile sau Patruzecimea. Este cel mai dur post dintre toate din timpul anului, deoarece sunt impuse multe restricții alimentare, și se întinde pe o perioadă de 40 de zile, potrivit ziarulunirea.ro.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Mai este cunoscut și sub denumirea de Postul lui Sâmpetru sau Sâmpetrului. Durata postului nu este fixă, deoarece începutul postului este în funcție de data la care se sărbătorește Paștele.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Începe, de regulă, în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Se mai numește și postul de vară, iar ca perioadă de timp, nu durează mai mult de minim 7 zile. Postul Adormirii Maicii Domnului. Se mai numește postul Sfintei Marii și începe, de obicei, pe 1 august, timp de două săptămâni, până pe 15 august.
Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului începe, de regulă, pe 15 noiembrie și durează 40 de zile, până în Ajungul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Zile în care se mai ține post în timpul anului
-În zilele de miercuri și vineri din timpul anului, în afară de cele care sunt însemnate cu dezlegare, care sunt rânduite în calendarul ortodox;
-În ziua din Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie;
-În ziua sărbătorii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august;
-În ziua sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.
Rânduielile creștine impun câteva restricții, printre care zile în care nu se săvârșește Taina Cununiei în Biserică. Potrivit calendarului ortodox, cununia religioasă nu se poate organiza în Biserică în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești.
Când nu se pot face nunți în 2025
-1-2 februarie – Întâmpinarea Domnului;
-28-29 mai – Înălțarea Domnului;
-7-9 iunie – Rusaliile;
-15 august – Adormirea Maicii Domnului;
-13-14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci;
-24 februarie – 27 aprilie – De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște, și până Duminica Sfântului Apostol Toma;
-16 iunie – 28 iunie – Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
-31 iulie – 14 august – În Postul Adormirii Maicii Domnului;
-29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
-15 noiembrie – 24 decembrie – Postul Nașterii Domnului;
-25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026 – În intervalul dintre Crăciun și Bobotează.
Citiți și: Postul Crăciunului – când începe și când se termină