În octombrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională. Astfel a devenit ziua de 15 mai Ziua bujorului, floarea care simbolizează iubirea pură și înțelepciunea.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede legea promulgată de președintele României.
Bujorul românesc este sărbătorit din 2015, în fiecare an, iar comunitatea Bujorul Românesc organizează campanii de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Bujorul este şi simbolul veteranilor Armatei Române
”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie. ”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.
De-a lungul anilor, s-au alăturat, în promovarea bujorului românesc ca floare națională, companii care au expus bujorul în luna mai în diferite forme de activări, celebrități și persoane reprezentative pentru mediul din care fac parte care au devenit ambasadori pentru bujorul românesc.
15 mai Ziua bujorului: Arie naturală protejată în Teleorman
Comunitatea Bujorul Românesc/The Romanian Peony, a luat ființă în mai 2015, fiind inițiată de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea Tănăsescu (“La Blouse Roumanie”) pentru a susține studiile și propunerile mediului academic românesc care a început demersul de a declara Bujorul – Floare Naționala și Emblema florală a României.
Grupul de profesori și cercetători ai USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură care au lansat la începutul lunii iunie 2013, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ.dr. Florin Toma, ca BUJORUL să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea naţională a României are peste 110 de pagini de argumente pentru alegerea Bujorului drept emblemă florală națională.
”Bujorul românesc este o emblemă florală care poate să vorbească simbolic despre România și despre români mai bine decât o facem noi prin cuvinte,” spune Cristina Dragna, unul dintre inițiatorii campaniei.
În județul Teleorman există o arie naturală protejată de interes naţional. Este vorba despre Rezervaţia naturală Pădurea Troianu, al cărei obiectiv îl constituie conservarea florei sălbatice şi protejarea speciei de bujor românesc. În prezent, această rezervaţie naturală este administrată de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.
15 mai Ziua Bujorului: Legende și povești despre bujor
Bujorii au fost subiectul multor legende și povești de-a lungul timpului. În cultura românească tradițională, se spune că aceste flori reprezintă frumusețea, tăria și fidelitatea. Bujorul este asociat cu iubirea pură și cu înțelepciunea, simbolizând dragostea de familie și prietenie.
Conform unei legende, într-un sat românesc trăia o tânără fermecătoare numită Răvășita. Frumusețea ei era atât de strălucitoare încât zeii erau invidioși și au transformat-o într-un bujor. Din acel moment, bujorii au primit calitățile și frumusețea tinerei fete, iar petalele lor au captivat inimile oamenilor de pretutindeni.
Bujorul este adesea asociat cu tradițiile și cultura țării, fiind o sursă de mândrie națională. Florarii și artiștii folosesc adesea imaginea bujorului în creațiile lor, iar această floare este prezentă și în folclorul românesc, fiind subiectul baladelor și poveștilor populare.
Pe lângă frumusețea lor estetică, bujorii românești au și o importanță ecologică semnificativă. Aceștia sunt esențiali pentru polenizarea plantelor și susținerea biodiversității în ecosistemele naturale. Bujorii reprezintă o veritabilă comoară naturală pentru România, fiind protejați de legile naționale și europene pentru conservarea florei și faunei.
Pe de altă parte, în medicina tradițională, anumite părți ale plantei de bujor sunt folosite pentru proprietățile lor terapeutice. Bujorul este considerat un simbol al sănătății și al longevității, iar extrasele sale sunt utilizate în diverse produse cosmetice și farmaceutice.
Bujorul Românesc, o specie de bujor nativă în România
Bujorii sunt flori extrem de frumoase și speciale, iar datorită aspectului lor elegant și culorilor vibrante, aceștia sunt aleși adesea ca daruri pentru a transmite sentimente de afecțiune, admirație sau iubire. Există anumite momente și ocazii în care este deosebit de potrivit să oferi bujori ca și cadou, potrivit specialiștilor în domeniu.
Bujorul Românesc este o specie de bujor nativă în România și în alte zone din Europa Centrală și de Est. Această floare impresionantă se remarcă prin culorile sale vibrante, variind de la nuanțe de roz, roșu și alb până la combinații cromatice unice.
Când bujorii înfloresc în grădini și pe câmpurile din România, peisajul devine un adevărat tablou natural. Petalele lor delicate și mirosul lor îmbietor captivantează privirile și sufletele celor care le admiră. Fiecare bujor este o operă de artă vie, cu o structură complexă și unicitate remarcabilă.
Bujorul este considerat una dintre cele mai reprezentative flori ale României și este un simbol al eleganței, nobleței și rafinamentului.
Această sărbătoare își are rădăcinile în tradițiile și cultura românească, în care bujorii ocupă un loc aparte. În timp, ziua de 15 mai a devenit un moment în care iubitorii de flori și pasionații de grădinărit sărbătoresc această floare emblematică, aducându-i un omagiu și bucurându-se de frumusețea lor.
Citiți și: Top 5 flori rezistente, pentru oameni comozi