Astăzi, miercuri 17 aprilie, are loc, la sediul Băncii Naționale a României, un eveniment dedicat unei duble aniversări: 144 de ani de la înființarea BNR și Anul Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților. La evenimentul cu regim „închis”, vor participa personalități ale lumii financiar-bancare, academicieni și apropiați ai BNR și ai lui Mugur Isărescu.
Evenimentul va începe la ora 11.00, în sala „Mitiță Constantinescu”, când Guvernatorul BNR, academician Mugur Isărescu va susține discursul de deschidere și prezentarea monedei aniversare „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”.
În continuarea guvernatorului Mugur Isărescu, va ține o prelegere academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Președintele Academiei va vorbi despre rolul lui Avram Iancu în istoria României și despre cei 200 de ani scurși de la nașterea Eroului Național.
Începând cu ora 12.00, în Holul de Marmură din Banca Națională a României, va avea loc vernisarea expoziției cu tema „Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda. 200 de ani de la naștere”. Momentul culminant, dar și inedit, va fi susținut în Sala de Marmură, unde va avea loc un concert de muzică patriotică, susținut de grupul liric „Psaltic Tronic”. Evenimentul se va încheia cu un cocktail, oferit de Mugur Isărescu pentru invitați, în sala „Alexandru Ottulescu”.
Banca Națională a României a fost înființată în anul 1880, prin legea din data de 17 Aprilie 1880, dată de regele Carol I, la scurt timp după ce România și-a câștigat independența. BNR a început cu un capital de 30 de milioane de lei, dintre care 10 milioane de lei a fost aport al statului iar 20 de milioane de lei au fost aduse de persoane private. Banca Națională a României a fost a 13-a bancă națională centrală înființată, înainte de Banca Națională a Japoniei sau a SUA. Banca Națională a României a suferit o mare lovitură, după al Doilea Război Mondial, atunci când și-a pierdut tezaurul metalic, adică rezervele de aur și argint, atunci când acest tezaur, rezervele care acopereau moneneda națională, a fost mutat la Moscova și nu a mai fost recuperat pana în ziua de azi.
Banca Națională a României a avut, de-a lungul timpului, 26 de guvernatori. Printre aceștia, se regăsesc nume celebre ale vremurilor lor. Ion Câmpineanu, primul guvernator al BNR, apoi Theodor Rosetti sau Mihail Șuțu. Dar, de departe, cel mai longeviv guvernator al Băncii Naționale este Mugur Isărescu. El a fost numit de Parlamentul României, în funcția de Guvernator BNR, în 1990 și a îndeplinit, până acum, 6 mandate, neîntrerupt. De numele lui Mugur Isărescu se leagă multe decizii care au afectat, bine sau rău, situația României. El a luat decizia denominării leului, atunci când au fost tăiate patru zerouri, atunci când milionul de lei a devenit suta de acum.
Măsura a fost luată pentru stoparea inflației, dar, cum tăierea unor zerouri nu rezolvă inflația, măsura a fost urmată de multe alte măsuri fiscale care i-au atras antipatia publică. A luat măsuri monetar-bancare, în favoarea salvării leului dar și în favoarea băncilor, care au susținut guvernul, în defavoarea populației. După promulgarea legii dării în plată, Mugur Isărescu a organizat „cursuri” de pregătire pentru magistrați, în locațiile BNR de la munte, unde i-a prelucrat pe judecători cum să ia decizia în această lege, în așa fel încât băncile să fie favorizate în detrimentul populației cu credite bancare.
Cu toate acestea, specialiștii în sistemul bancar, îl consideră pe Isărescu un salvator al sistemului financiar-bancar din România. Banca Națională a României, de 144 de ani, rămâne instituția care și-a păstrat prestanța și credibilitatea. La Mulți Aniî!