Ziua de 14 noiembrie – Lăsatul Secului marchează trecerea de la o perioadă în care se consumă produse de origine animală precum carnea, brânza, laptele, la o perioadă de post şi pregătire spirituală înainte de Crăciun.
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.Înainte cu o zi de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului, aceasta fiind considerată ultima zi în care credincioşii pot mânca alimente de origine animală.
„Dacă vrem să simțim Nașterea Mântuitorului, trebuie să facem tot efortul pe care l-ar face magii pe cale: aur, tămâie și smirnă nu prea mai avem la îndemână, dar putem să avem dragostea și smerenia în Hristos. E bine ca ziua aceasta să fie o dată în plus un moment în care cugetăm la post, să așezăm lucrurile în albia lor firească și să ne așezăm gândirea în Dumnezeu”, spunea Părintele Necula despre Lăsatul Secului.
Tradiţia spune că de Lăsatul Secului, oamenii se strâng în jurul mesei, alături de familie şi prieteni şi se bucură de preparate din carne pentru ultima dată înainte de Postul Crăciunului.
Credincioşii care vor să ţină Postul Crăciunului, pot mânca, pentru ultima dată, preparate „de dulce” de Lăsatul Secului, pe 14 noiembrie. Tradiţia spune că de Lăsatul Secului, oamenii se strâng în jurul mesei, alături de familie şi prieteni şi se bucură de preparate din carne pentru ultima dată înainte de Postul Crăciunului.
De Lăsatul Secului accentul nu e pe mâncare
În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post, după cum notează diverse surse.
De regulă, cuvântul „sec”, din expresia „lăsatul secului”, este înțeles de noi ca sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate, însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, deoarece sec pe care-l lasă postul ortodox este „seclum” (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că scopul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru controlarea poftelor și dorințelor trupești. În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, vorbire în deșert ș.a., conform Crestinortodox.ro.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului
Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri. Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului este mare şi gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea o iarnă blândă.
Un alt obicei de Lăsatul Secului este ca toate oalele să fie poziţionate cu gura în jos pentru a proteja casa de boli și necazuri.
În unele regiuni ale ţării, de Lăsatul Secului, oamenii obişnuiesc să împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului este primul din calendarul bisericesc, unde anul începe la 1 septembrie. Începe în noaptea de 14 spre 15 noiembrie – mai precis, conform zilei liturgice, în seara de 14, potrivit Basilica.
Conform Bisericii Ortodoxe, zilele cu dezlegare la peşte sunt o răsplată pentru credincioşii care ţin Postul Crăciunului. Prima zi cu dezlegare le peşte din Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, la Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Din Tipicul cel Mare al Sfântului Sava aflăm care sunt dezlegările la consumul de pește în acest post: „Trebuie să știm că în Postul Sfinților Apostoli și în cel al Nașterii Domnului Hristos, marți și joi nu mâncăm pește, ci doar ulei și vin, iar luni, miercuri și vineri nu mâncăm nici ulei și nici vin, ci postim până la ora a noua și mâncăm în acele zile doar mâncare uscată.
Sâmbetele și duminicile mâncăm pește, iar dacă cade într-o marți sau joi o sărbătoare importantă, atunci mâncăm pește. Și dacă cade într-o luni, de asemenea mâncăm pește. Însă dacă cade într-o miercuri sau vineri, dezlegăm doar la ulei și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Și dacă cade într-o miercuri sau vineri o sărbătoare cu priveghere, dezlegăm la ulei, la vin și la pește. Și dacă cade într-o miercuri sau vineri o sărbătoare care are hramul bisericii, de asemenea facem dezlegare la ulei, vin și pește”.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului: 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului; 25 noiembrie; 26 noiembrie; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie; 4 decembrie; 5 decembrie; 6 decembrie – Sfântul Nicolae; 7 decembrie; 9 decembrie; 10 decembrie; 12 decembrie; 16 decembrie; 17 decembrie; 18 decembrie.
Citiți și: Postul Crăciunului – Ce preț are coșul minim pentru o zi de post