Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Înainte cu o zi de începerea Postului Crăciunului, pe 14 noiembrie, a fost Lăsatul Secului – aceasta fiind considerată ultima zi în care credincioşii au putut mânca alimente de origine animală.
Pe 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului. Trebuie să reținem că scopul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru controlarea poftelor și dorințelor trupești.
În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, vorbire în deșert etc, potrivit crestinortodox.ro.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin. Credincioșii care țin postul Crăciunului sunt sfătuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.
Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului
Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară. Persoana care aruncă aceste resturi trebuie să rostească următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele.”
Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos, pentru a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.
De asemenea, putem afla mai multe despre iarna care urmează prin observarea pieptului găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul este gras, se spune că iarna va fi grea, în timp ce un piept subțire indică o iarnă ușoară și o vară rodnică.