După urși, alte animale sălbatice se plimbă pe străzi seară de seară, în Brașov. Localnicii spun că mistreții au devenit o prezență frecventă. Sălbăticiunile caută hrană în parcuri și în cartierele de locuințe, iar prezența lor îi sperie pe oameni. Numărul apelurilor la 112 a crescut semnificativ în ultima lună, iar specialiștii explică că mistreții, la fel ca urșii, sunt atrași de hrana mai ușor accesibilă în oraș.
112, asaltat de apelurile brașovenilor
Imaginile surprinse într-o zonă de promenadă din cartierul Răcădău, la doar câțiva zeci de metri de locuințele oamenilor, arată prezența mistreților. În următoarele zile, animalele se aflau deja printre blocuri și în parcuri.
Primele semnalări ale mistreților în Brașov au apărut în luna martie, iar până în prezent au fost înregistrate peste 50 de apeluri la 112.
“Dacă în lunile aprilie și martie am înregistrat 28 de solicitări, doar în luna mai am avut 24 de solicitări. Comparativ cu anul trecut, în primele 4 luni ale anului 2023 nu am primit niciun apel care să semnaleze prezența mistreților.”, a declarat Luiza Dănilă, purtătorul de cuvânt al IJJ Brașov, pentru ProTV.
Și în Budapesta și Berlin apar frecvent mistreți
Specialiștii susțin că mistreții, la fel ca urșii, ar putea fi atrași de hrana mai ușor de găsit în zonele urbane, iar acest fenomen este întâlnit pe scară largă în vestul Europei.
“În orașele mari există animale care trăiesc acolo permanent, inclusiv mistrețul. În Budapesta și Berlin sunt zone și cartiere unde mistreții sunt prezenți frecvent. Situația pare ciudată, dar nu putem spune că mistreții vin în oraș din cauza creșterii populației lor.”, a explicat cercetătorul Mihai Pop, de la Institutul pentru Cinegetică și Resurse Montane
Mistreții sunt animale periculoase, atacă la fel ca urșii
Jandarmii recomandă oamenilor să nu se apropie de mistreți, deoarece aceste animale sunt imprevizibile și pot fi periculoase.
“Mistrețul poate fi un animal periculos și poate ataca omul la fel de bine ca și ursul sau cerbul, în cazul în care se simte amenințat. Deși înregistrează mai puține accidente în comparație cu alte țări din vestul Europei, mistreții pot fi totuși periculoși.”, a avertizat cercetătorul Mihai Pop.
Un studiu realizat între anii 2015 și 2020 arată că cele mai frecvente animale întâlnite în zonele urbane din România sunt căpriorul, urșii, șerpii și mistreții.