Ziua Internațională a Muzicii, celebrată pe 1 octombrie, încearcă să adune, să conecteze și să promoveze muzicienii din întreaga lume. Desigur și melomanii își au locul lor bine stabilit în toată această partitură…
Muzica este lumina vieții pentru mulți oameni. Inspiră, încurajează și aduce oamenii împreună. Studiile arată chiar că muzica este bună pentru sănătate și creier, oferind răspunsuri fizice, mentale și emoționale pozitive atunci când oamenii pur și simplu ascultă muzică, precum și atunci când o cântă sau o cântă. Nu o spunem noi, ci daysoftheyear.com., care mai adaugă că fredonatul sau cântatul par a fi o parte naturală a dezvoltării umane. Bebelușii pot începe chiar să cânte încă de la vârsta de trei luni!
Cu atributele sale unice, bazate pe cultura și zona lumii din care provine, muzica unește oamenii. Având în vedere acest lucru, în 1949, Consiliul Internațional de Muzică a fost creat ca organizație asociată a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Scopul său a fost de a exprima solidaritatea între ființele umane din ecosistemul muzical global. Conectând, încurajând și oferind acces muzicienilor din întreaga lume, această organizație a a avut ideea de a crea Ziua Internațională a Muzicii.
Inițiată în 1973 de cea de-a 15-a Adunare Generală a Consiliului Internațional al Muzicii, prima Zi Internațională a Muzicii a fost sărbătorită în 1975. Intenția din spatele zilei a fost promovarea artei muzicale în toate sectoarele societății, precum și aplicarea ideilor UNESCO de pace și prietenie.
Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org.
Scrisoare pentru Ziua Internațională a Muzicii
În scrisoarea semnată de cei doi protagonişti ai muzicii erau făcute o serie de recomandări pentru a atinge obiectivele acestei zile, între care: organizarea de întâlniri cu artişti, competiţii şi teste muzicale; organizarea de expoziţii de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi şi afişe pe teme muzicale. De asemenea, întâlniri cu compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanţa muzicii, de locul ei în viaţa modernă, de idealurile UNESCO şi de activităţile Comitetului Internaţional al Muzicii.
Toate acestea urmate de întâlniri cu delegaţii de muzicieni din alte comitete naţionale, precum şi compozitori şi interpreţi de pe diferite continente, plus transmiterea de concerte, discuţii şi dezbateri cu participarea personalităţilor importante care apreciază muzica (pictori, scriitori, chiar şi politicieni) pe canale de televiziune. Și, nu în ultimul rând, publicarea de articole în presă pentru a atrage atenţia publicului către această zi și organizarea de concerte în locuri publice, în parcuri sau pieţele principale, conform sursei menţionate.
Între timp, în întreaga lume au fost adoptate multe metode de predare a muzicii, unele dintre acestea specifice anumitor culturi. În Europa, Americi, Asia, Africa și în alte locuri, copiii sunt adesea învățați în școli diferite versiuni de muzică.
Turneul național „Romanian Young Virtuosos”
Potrivit principiilor UNESCO, Ziua Internațională a Muzicii încurajează oamenii din întreaga lume să se alăture celor cinci obiective: Exprimarea liberă, prin muzică; Oportunități, atât pentru copii, cât și pentru adulți, de a învăța abilități muzicale; Acces tuturor la implicarea muzicală; Posibilitatea artiștilor să se dezvolte și să comunice prin intermediul mass-media și folosind facilități adecvate; Recunoaștere pentru artiștii muzicali și o remunerație echitabilă pentru munca lor.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii, 2024, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură prezintă turneul național „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS”. Astfel, în perioada 3 – 11 octombrie 2024, muzicieni și oameni de cultură: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Martiniana Antonie – mezzosoprană (Germania/România), Ștefan Cazacu – violoncelist (România), Diana Ionescu – pian (România), Vlad Maistorovici – compozitor (România) și Dana Deac – jurnalistă (România), se reunesc pentru a aduce un omagiu compozitorilor români. Și propun publicului un proiect inedit, ce aduce la lumină piese mai puțin cunoscute și interpretate. De asemenea, o noutate a acestui turneu o reprezintă Ciclul de trei lieduri, pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel și pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici.
Promovarea patrimoniului muzical național
În program piese de George Enescu, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Paul Constantinescu și Vlad Maistoroivici. Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură își propune să inspire tânăra generație și să promoveze patrimoniul muzical național, oferind o experiență artistică de neuitat publicului din România.
Turneul este realizat în parteneriat cu parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București, Muzeul Național „George Enescu” din București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Asociația Culturală Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național Peleș din Sinaia, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara, Seat România și Forumul Cultural Austriac din București.
Citiți și: Turneul Național „Romanian Young Virtuosos” – Ziua Internațională a Muzicii 2024