Pe 1 iunie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în curtea instituţiei din București, un târg pentru copii numit chiar așa: Gustul Copilăriei!
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia continuă tradiția de a organiza târguri tematice de promovare a produselor agroalimentare românești. Astfel, în perioada 31 mai – 02 iunie 2024, cu mic cu mare sunteți așteptați în curtea instituției, la „Târgul de 1 iunie – Gustul Copilăriei”, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
Copiii sunt aşteptaţi la târg în număr cât mai mare cu diverse surprize din partea producătorilor, iar în cadrul atelierelor de creaţie vor avea ocazia de a-şi exersa îndemânarea şi de a-şi stimula imaginaţia şi creativitatea, prin pictură pe lemn cu specific agricol, panificaţie, cusut cu motive tradiţionale, potrivit MADR.
Un stand al reprezentanţilor Zahăr Bod va fi una dintre atracţiile acestei ediţii pentru toţi copiii care vor veni la târg, ei fiind recompensaţi cu vată de zahăr pe băţ, unul dintre deliciile copilăriei. Fructe de sezon – căpşuni, cireşe şi caise aromate vor fi printre preferatele copiilor, acestea fiind întotdeauna o alegere inspirată.

1 iunie. Ministrul Agriculturii: „Să-i învățăm pe copii ce însemnă dragostea față de pământ”
De asemenea, în cadrul târgului vor fi expuse produse atestate tradiţional din categoria lactate, carne, produse de patiserie şi dulciuri de casă, băuturi spirtoase, dar şi produse care au dobândit menţiunea ‘produs montan’, în special miere şi alte delicii ale stupului. Se vor regăsi produse care au obţinut protecţia la nivel european, precum: magiun de prune Topoloveni – IGP, vinuri – DOC, Telemea de Sibiu – IGP, precum şi produse apicole ecologice.
„Cu ocazia zilei de 1 iunie-Ziua Copilului, vă invităm să sărbătorim împreună tradițiile și gusturile autentice românești! Îmi doresc să-i învățăm pe copii ce însemnă dragostea față de pământ și agricultură. Prin acest eveniment ne propunem să facilităm întâlnirea copiilor cu producătorii autohtoni de la care pot afla legătura dintre natură și tradiție. Agricultura României are nevoie de copii, de tineri, care prin dăruire, pasiune și implicare vor reuși să asigure un viitor mai bun pentru acest domeniu atât de important al economiei!”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu.
Târgul de 1 iunie – Gustul copilăriei de la MADR va fi deschis din 31 mai până pe 2 iunie 2024, între orele 09.00-19:00, iar în ultima zi, 2 iunie 2024, programul va fi de la ora 09:00 până la ora 16:00.
1 iunie. Ce vă amintește gustul copilăriei?
Un studiu din 2021, realizat de Tazz și D&D Research arăta că 81% din români asociază ingrediente specifice cu gustul copilăriei, ceea ce sugerează că relația lor cu mâncarea nu se bazează doar pe aspecte precum valoare nutrițională, dar contează foarte mult și aspectul emoțional.
„Înarmați cu know-how local, dar și cu poftă de inovație, am pornit la drum cu un studiu de piață pentru a analiza obiceiurile de consum ale românilor. Am stat de vorbă și cu restaurantele partenere din țară, unde chefii au început deja să readucă la viață ingredientele locale”, spunea Alin Șerban, CEO tazz.
Pe larg, studiul a relevat că, spre exemplu, la capitolul deserturi, plăcinta cu mere sau brânză reprezintă gustul inconfundabil de copilărie (aleasă de 15.4% din români), alături de alte prăjituri (7%), clătite (5.6%) și gogoși (4.5%) sau gomboți. Nelipsite din preferințele românilor sunt și conservele pregătite în casă: în topul celor sărate, primele locuri sunt ocupate de castraveți murați în oțet sau saramură (17.1% dintre români), gogoșari murați (13.7%) și zacuscă (9.2%), în timp ce pe primele locuri în topul conservelor dulci se află gemurile (38.4%), dulceața (32%) și magiunul de prune (13.4%). În topul aperitivelor reci cu cel mai reprezentativ gust local se află cârnații (aleși de 18% dintre români), carnea afumată (13%) și salamul (11.5%), iar la capitolul brânzeturi, 25% dintre respondenți au ales telemeaua de vacă, în timp ce telemeaua de oaie și brânza de burduf ocupă fiecare câte 16% în topul preferințelor.

Există o nostalgie culinară
„A fost foarte interesant să descoperim modul în care preferințele alimentare ale românilor sunt influențate de trendurile internaționale, dar și de nostalgia culinară din diverse zone ale țării, evidențiată prin ingrediente reprezentative pentru gustul de acasă. Corelându-le cu mâncărurile preferate acum la restaurant, din studiu reiese interesul crescut al românilor atât pentru gusturi locale, cât și pentru bucătării internaționale”, adaugă Dan Petre, D&D Research.
Cât adevăr este în expresia „Gustul copilăriei”, pe care astăzi adesea nu-l mai regăsim în ce mâncăm?
“Bănuiesc că s-au schimbat și gusturile noastre în primul rând, datorită faptului că lumea a evoluat, și nu a rămas în aceeași situație. Vedem, mai ales acum, în cazul copiilor, faptul că ei consumă foarte multe produse procesate, gata preparate, ceea ce nu este foarte bine. Cel mai mare pericol în momentul de față, nu neapărat doar în cazul fructelor și legumelor, este faptul că noi, în general, ca și consumatori, nu ne interesăm de calitatea produselor, adică de ceea ce conține produsul din punct de vedere al calității nutritiv”, a spus prof.univ.dr. Vasile Stoleru (FOTO), prorector al Universității de Științele Vieții Iași, pentru Ziarul de Iași.
Așa cum a precizat chiar Vasile Stoleru, gustul echilibrat al celor mai multe fructe și legume de pe piața actuală a dispărut odată cu modificarea compoziției, respectiv introducerea unor noi compuși, soiuri și hibrizi. Astfel de fructe și legume asigură, în schimb, rentabilitate producătorilor.

1 iunie. Sfaturi de reconectare la gustul copilăriei!
“Dacă discutăm strict despre fructe și legume, așa este, multe dintre ele, din cauza compoziției care a fost modificată, și aici mă refer în special la introducerea unor noi soiuri, unor noi hibrizi, mai ales din străinătate, care sunt în momentul de față pe piață, nu au această capacitate. Producătorii sunt interesați, mai corect spus, de a obține aceste fructe și legume într-o perioadă foarte scurtă de timp. Atunci apelează la fel de fel de metode. Fie folosesc substanțe chimice de sinteză într-o cantitate foarte mare, fie îngrășăminte sintetice, stimulatori – unii dintre ei sunt destul de periculoși, pot determina anumite boli precum cancerul, modificări alte metabolismului. Asta este o realitate”, a adăugat acesta.
Fructele și legumele, în general, conțin compuși primari și secundari de metabolism. ”În momentul în care îi stimulezi, le grăbești pe cât posibil coacerea, maturarea – compușii se acumulează în partea a doua a procesului de depunere a substanțelor în fructe și legume -, stimulându-i într-o perioadă foarte scurtă, ei nu au cum să se formeze sau acumuleze. Produsele din grădină sau produsele naturale se maturează în ritm lent. Acești compuși secundari de metabolism, dacă dăm exemplu: licopenul pentru culoare roșie ori pentru galben caroten, normal că au nevoie de o anumită perioadă ca să acumuleze”, mai spune profesorul Stoleru.
Pentru a ne reconecta cu vechiul gust, specialistul a oferit și câteva sfaturi.„Trebuie să fim mai atenți în momentul în care le achiziționăm, să cumpărăm de la producători pe care îi cunoaștem și care într-adevăr pot să obțină natural fructele și legumele. De ce nu, putem să le vizităm și ferma, pentru că în majoritatea cazurilor producătorii nu se feresc de asemenea lucruri, și există posibilitatea să le realizeze printr-un sistem din ăsta de parteneriat sau colaborare foarte bine pus la punct. Deci gustul copilăriei… cine nu și-ar dori? Toată lumea…”, a conchis acesta.
Citiți și: Cel mai mare festival de joacă pentru copii și părinți din România