Astăzi este 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, căreia îi sunt atribuite multe curiozități, tradiții și superstiții în lumea întreagă. Așa cum bine știm, 1 aprilie este marcată cum altfel decât cu farse și păcăleli și nu, nu s-a născut în România tradiția aceasta.
1 aprilie, Ziua Păcălelilor – originea acestui obicei
Francezii, de exemplu, sunt cei care susțin că acest obicei ar fi apărut prima dată la ei, în anul 1564, după ce Carol al IX-lea stabilise ca prima zi a anului să fie pe 1 ianuarie şi nu pe 1 aprilie, conform calendarului iulian. Cea mai cunoscută ipoteză leagă începuturile acestei zile de trecerea la calendarul gregorian în Franța, în anul 1582.
Prima farsă a fost făcută în 1510, atunci când regele Henric al VIII-lea a invitat oamenii la Palatul Greenwich pe 1 aprilie, pentru a urmări un spectacol rar cu sirene care se jucau în râul Tamisa, la răsărit. Tânărul rege s-a amuzat copios atunci când mulțimea s-a strâns pe mal, iar după o vreme, oamenii au realizat că regele îi păcălise. De atunci, 1 aprilie a fost cunoscută drept Ziua Păcălelilor.
Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sărbătorit pe 1 aprilie. După schimbare, Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Cei care nu s-au conformat au fost considerați „nebuni” sau „naivi” și au fost ținta glumelor – astfel s-a născut tradiția păcălelilor de 1 aprilie.
Alte surse susțin că această zi are legături cu festivalurile romane sau celtice ale primăverii, în care era celebrată natura, renașterea și spiritul ludic.
Francezii obișnuiesc să-și păcălească prietenii lipindu-le un pește de hârtie pe spate, iar când cineva descoperă farsa, acesta trebuie să strige „Poisson d’Avril”! (Ziua păcălelilor).
Obiceiuri de Ziua Păcălelilor din toată lumea
În Spania, celor păcăliţi de 1 aprilie zi li se atribuie epitetul de „nătărăi”, 1 aprilie fiind ziua în care nimeni nu se supără dacă este numit așa.
Dar Ziua Păcălelilor nu este sărbătortă doar în Europa ci și în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi).
Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.
În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.
De 200 de ani, practica farselor de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, s-a răspândit în Statele Unite și Anglia, acolo unde cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.
În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), fiind vorba despre prima pasăre care vesteşte venirea primăverii, amintește Libertatea.
Cele mai mari păcăleli din istorie, de 1 aprilie
BBC și „Spaghetele care cresc în copaci” (1957) – Postul britanic a difuzat un reportaj despre „recolta” de spaghete în Elveția. Mii de oameni au întrebat ulterior cum pot planta și ei un copac de spaghete. BBC a explicat că o iarnă neobișnuit de caldă a dus la o „recoltă excepțional de bogată de spaghete”. Mulți britanici au sunat la BBC pentru a afla cum pot cumpăra propriii copaci de spaghete. Răspunsul BBC a fost să „pună o ramură de spaghete într-o conservă de sos de roșii și speră la ce e mai bun.”
Google Nose (2013) – Google a lansat un serviciu care pretindea că transmite mirosuri prin ecran.
Efectul Jupiter-Pluto- În 1976, renumitul astronom Patrick Moore a anunțat la radio că, din cauza unei alinieri rare între Pluto și Jupiter, Pământul va experimenta o modificare a forțelor gravitaționale în acea dimineață, permițând oamenilor să plutească în aer. La ora 9.47, Moore a instruit ascultătorii să „sară acum!”. În câteva minute, au început să sune oameni care spuneau că au simțit efectul Jupiter-Pluto.
Burger King – Whopper pentru stângaci (1998) – Clienții au cerut în masă versiunea „specială” a burgerului.
Big Ben devine digital- În 1980, BBC World Service a anunțat că celebrul Big Ben va fi modernizat. Postul de radio a informat ascultătorii că turnul cu ceas va deveni digital și va fi redenumit „Digital Dave”. Noua versiune urma să emită și un buletin de știri de cinci minute în fiecare seară. În plus, celebrele bătăi ale clopotului urmau să fie înlocuite cu bip-uri. Mulți ascultători au sunat pentru a-și exprima indignarea.
- Erupția vulcanică falsă- Una dintre cele mai îndrăznețe farse a fost falsa erupție a vulcanului Mount Edgecumbe din Alaska în 1974. Oliver „Porky” Bickar, un tăietor de lemne local, a colectat 70 de anvelope pe care le-a depozitat într-un hangar, așteptând condițiile meteo potrivite. În ziua respectivă, Bickar a folosit un elicopter pentru a depune anvelopele în craterul vulcanului. Le-a stropit cu combustibil și le-a dat foc, provocând un nor gros de fum. Localnicii s-au grăbit pe străzi, temându-se că vulcanul inactiv de mult timp va erupe. Deși poliția și pompierii știau de farsă, Bickar uitase să informeze Garda de Coastă. Când au survolat zona, în loc de lavă topită, au văzut anvelopele arzând, înconjurate de litere uriașe care spuneau „PĂCĂLEALĂ DE 1 APRILIE”.
Superstiții legate de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor
Potrivit superstițiilor, pe 1 aprilie, păcălelile trebuie să fie făcute înainte de ora prânzului, pentru că altfel cel care face farsa după-amiază va avea ghinion tot anul în curs.
De altfel, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de rude și prieteni… vor fi și ei urmăriți de ghinion tot anul. În plus, bărbații păcăliți de o femeie frumoasă, de Ziua Păcălelilor, vor ajunge să o ia de nevastă.
Îndrăgostiții nu ar trebui să se căsătorească pe data de 1 aprilie, pentru că mariajul nu va funcționa sau pentru că femeia va fi „cocoșul” în familie.
Mesaje amuzante de trimis de Ziua Păcălelilor
- Un studiu a demonstrat că toţi proștii utilizează degetul mare când citesc un mesaj pe telefon. Acum e prea târziu să încerci să schimbi degetul! Să ai un 1 aprilie plin de haz!
- Un studiu arată că nu îți poţi atinge buza de jos cu limba… Realitatea este că după citirea acestui mesaj, 99/100 idioți încearcă asta.
- Aceasta telegramă, este telegramă, o telegramă, grozavă telegramă, oportunitate telegramă, pentru telegramă, tine telegramă, un telegramă, idiot telegramă, ocupat telegramă, pentru telegramă, 20 telegramă, secunde telegramă! … Acum citește mesajul fără cuvântul „telegramă”.
- Iubitul meu drag, doresc să-ți dau o veste: SUNT ÎNSĂRCINATĂ cu noi atribuții la serviciu. Sper să-mi dea și mărire de salariu!
- Am auzit la știri că au găsit cadavrul unui tip burtos, urât cu spume și nu prea dotat Te rog, zi-mi că eşti în regulă! Aștept răspuns
- Cuiva îi e dor de tine, are nevoie de ține, se gândeşte la ține, vrea să fie cu tine, vrea să fiţi mereu alături. Ştii cine? Maimuţa de la ZOO!
- Ești frumos, inteligent, sexy, excelent la pat, o adevarată vedetă în societate, știi să spui bancuri și să fii interesant, eşti tot ce își poate dori o femeie. Dar nu uita că azi e 1 Aprilie.
- Vă anunț oficial că mă las de job/studii și mă mut într-o mănăstire. Am luat decizia azi. 1 Aprilie!
- Nu vreau să te sperii, dar cred că cineva a clonat contul tău de Instagram. Am primit un mesaj dubios de la tine…
- De 1 aprilie, eşti marele câştigător al unei … al unei felicitări haioase!
Ce farse poți face de 1 aprilie
Dacă ai acces la telefonul unui prieten sau coleg, schimbă-i limba dispozitivului într-una exotică, cum ar fi japoneza sau araba.
Lipește o mică bucată de bandă adezivă peste senzorul optic al mouse-ului unui coleg de birou. Se va întreba de ce dispozitivul său nu mai funcționează și probabil se va și enerva din cauza asta.
Lipește o monedă de 50 de bani pe podea cu superglue și urmărește cum oamenii încearcă să o ridice fără succes.
Dacă ai acces la telefonul unui prieten, schimbă-i numele de contact al unor persoane importante. De exemplu, schimbă „Mama” cu „Șeful” și urmărește-i confuzia când primește un apel.