Sărbători religioase. Pe 1 aprilie, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, una dintre cele mai mari modele de pocăință și asceză. Alături de ea, sunt cinstiți și Sfântul Cuvios Macarie Mărturisitorul, Sfântul Mucenic Gherontie și Sfântul Cuvios Varsanufie de la Optina. În Biserica Greco-Catolică este sărbătorită tot Sfânta Maria Egipteanca, iar în calendarul Romano-Catolic este pomenit Sfântul Hugo, episcop.
Sărbători Ortodoxe
- Sf. Cuv. Maria Egipteanca
- Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul
- Sf. Mc. Gherontie
- Sf. Cuv. Varsanufie de la Optina
Sărbători Greco-Catolice
- Sf. Cuv. Maria Egipteanca
Sărbători Romano-Catolice
- Sf. Hugo, episcop
Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca?
Sfânta Maria Egipteanca este pomenită în calendarul creștin ortodox la 1 aprilie. Născută în Egipt în secolul al IV-lea, viața sa a fost consemnată de patriarhul Sofronie al Ierusalimului (634-638), pe baza tradiției monahale transmise din generație în generație.
Maria Egipteanca a dus inițial o viață desfrânată în Alexandria. Totuși, un eveniment deosebit i-a schimbat radical destinul. Aflându-se în drum spre Ierusalim pentru a se închina Sfintei Cruci, a fost oprita de o putere nevăzută la intrarea în biserică.
Realizând că păcatele sale erau motivul acelei interdicții divine, s-a rugat fierbinte la icoana Maicii Domnului, cerând iertare. Odată ce a făcut promisiunea de a renunța la viața de păcat, a reușit să intre în biserică și să se închine.
Retragerea în pustiu La scurt timp după acel moment revelator, Maria Egipteanca a părăsit lumea și s-a retras în pustia de dincolo de Iordan, unde a trăit timp de 47 de ani în asceză extremă. Ea s-a hrănit doar cu verdețurile pustiului, iar hainele sale s-au deteriorat complet, lăsând-o la mila vremii.
Cuviosul Zosima, un monah care căuta să descopere marii pustnici ai vremii, a fost cel care a găsit-o și a consemnat detalii despre existența sa miraculoasă. Printre fenomenele supranaturale observate la Maria Egipteanca s-a numărat capacitatea de a levita în timp ce se ruga și de a merge pe apă.
După moartea sa, trupul sfintei a fost îngropat de către Zosima, cu ajutorul unui leu care a săpat mormântul, potrivit Viețile Sfinților.

Sfântul Cuvios Macarie Mărturisitorul
Sfântul Macarie Mărturisitorul a trăit în Constantinopol, fiind orfan de mic copil și crescut de bunicul său. A devenit monah la Mănăstirea Pelechit, unde a primit numele Macarie, deși anterior se numea Hristofor.
A fost persecutat în timpul ereziei iconoclaste promovată de împăratul Leon Armeanul (813-820). Din cauza credinței sale, a fost întemnițat și exilat. A trăit în suferință, dar a rămas credincios Bisericii Ortodoxe, devenind cunoscut pentru minunile sale.

Importanța acestei zile pentru credincioși
Ziua de 1 aprilie este un moment de reflecție pentru creștinii ortodocși, greco-catolici și romano-catolici. Sărbătorind viețile Sfintei Maria Egipteanca și a Sfântului Macarie Mărturisitorul, credincioșii sunt încurajați să urmeze exemplul lor de pocăință și credință neclintită.
Această zi reamintește de puterea rugăciunii, a pocăinței sincere și de posibilitatea fiecărui om de a se întoarce pe calea cea dreaptă, indiferent de greșelile trecutului.